Dinamo treći klub u Europi po proizvodnji igrača

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) objavio je godišnju ljestvicu klubova kad je u pitanju proizvodnja igrača koji igraju u 31 europskoj ligi najviše razine.

Vrh ljestvice je ove godine umjesto Partizana preuzeo Ajax s 81 nogometašem koji je prošao njegovu školu nogometa, a danas kruh zarađuje u elitnim ligama europskog nogometa.

Od hrvatskih klubova u TOP 10 se plasiralo Dinamo koji je sa 70 igrača zauzeo treću poziciju čime je ponovio uspjeh iz prošle godine. Hajduk je doživio pad te se s osmog mjesta spustio na 19. poziciju na koju se plasirao zahvaljujući 43 nogometaša koja su prošla Akademiju “Luka Kaliterna”.

Kad su u pitanju nogometaši koji nastupaju u TOP 5 najboljih europskih liga tada najbolju školu imaju španjolski velikani Real Madrid i Barcelona s po 42 zastupljena igrača. Hrvatsku predvodi Dinamo koji je dao 11 igrača za TOP 5 liga, a njegov najveći konkurent Hajduk ima šest nogometaša na toj listi.

CIES je u svom istraživanju za svakog nogometaša uzeo u obzir i broj odigranih utakmica tijekom prošle godine, sportsku razinu klubova u kojima su ih igrali, kao i njihovu dob. Na taj način su izračunali ponderirani rezultat koji odražava trenažni rad klubova iz kvalitativne i vremenske perspektive. Tu ljestvicu također predvodi Ajax ispred Sporting Lisabona i Real Madrida dok je Dinamo na visokom četvrtom mjestu.

Prema definiciji UEFA-e igrač se smatra produktom određenog kluba ukoliko je u njemu proveo najmanje tri sezone u razdoblju između 15. i 21. godine života.

Komentiraj