ĐIKIĆ: “Moramo naučiti živjeti s virusom”

Moramo naučiti živjeti s virusom. Najvažniji je balans, točne informacije i poruke koje će i dalje pozivati građane na oprez, ali ih istovremeno neće plašiti i izazivati paniku, izjavio je za N1 hrvatski znanstvenik Ivan Đikić.

“Situacija nije kritična, ali je ozbiljna. Broj zaraženih blizak je onome u ožujku”, rekao je Đikić, koji sumnja da je porast broja zaraženih bio očekivan. “Krunoslav Capak je priznao da su bili iznenađeni. Zato moramo slati pozitivne i točne informacije, ne umanjivati opasnost, ali ne plašiti građane. Ne smijemo se bojati, ali virus je s nama i dalje je opasan. Ako se budemo pravilno ponašali, možemo kontrolirati njegovo širenje, ali ne znamo što će se dogoditi najesen.”

Turizam je važan, smatra. “Osobno ću doći na more u Dalmaciju na četiri tjedna, dovest ću i prijatelje iz Münchena. No, moramo imati mjere, osigurati kvalitetan odmor ljudima i maknuti nepotrebne partijanske stvari koje plaše mnoge ljude. Ako se može, neka se testira puno više ljudi, pogotovo na ulasku u Hrvatsku”, istaknuo je.

Izlazak na izbore ne smatra posebno opasnom situacijom. Ako će se birači pridržavati propisanih mjera, ne bi trebalo biti problema i oni bi trebali obaviti svoju građansku dužnost, kaže hrvatski znanstvenik.

Kaže kako je Južna Koreja najbolji primjer suživota s virusom. “Ako bi primijenili te mjere, više testirali, da građani mogu normalno živjeti, a istovremeno razumjeti i imati konzistentne poruke od Stožera, mogli bismo živjeti s tim i ne bi bilo toliko straha i medijski krivih poruka.”

Đikić smatra da je Angela Merkel najbolji primjer političara koji razumije znanost, sluša i šalje prave poruke javnosti, dok su Donald Trump i Jair Bolsonaro, predsjednik Brazila, suprotni primjeri.

“Ima puno primjera velikih zemalja kao SAD i Brazil gdje je suprotna situacija, politika se uključila. Ako netko nosi masku, to je znak političke obojenosti. Ovaj virus ne poznaje političke stranke i boje zastave. Važna je točna i konkretna informiranost, vjerujem da su građani naučili da je važnije vjerovati stručnjacima nego vodećem predsjedniku zemlje”, nada se Đikić.

Komentiraj