Digitalna platforma za oboljele od dijabetesa

Časopis Medix

Udruga E-Medikus je predstavila platformu za edukaciju oboljelih od dijabetesa  Dijabetesnet. U Republici Hrvatskoj je registrirano više od 300 000 oboljelih od dijabetesa, a pretpostavlja se da se ta brojka kreće između 450 i 500 tisuća, s obzirom na to kako mnogi oboljeli ne znaju da boluju od šećerne bolesti.

Kako bi potaknuli edukaciju bolesnika, olakšali kontrolu tijeka bolesti i podigli svijest o mogućnosti prevencije, Udruga je pokrenula pouzdani edukativni kanal. Digitalna platforma također pruža mogućnost povezivanja glukometra s računalom i kreiranje elektronskog dnevnika samokontrole. Na taj se način osigurava komunikacija liječnika i pacijenta “na daljinu“.

Projekt su predstavili prof.dr.sc. Milan Vrkljan, predstojnik Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KBC-a Sestre Milosrdnice i predstojnik Hrvatskog endokrinološkog društva, doc.dr.sc. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac te Zoran Milas, predsjednik udruge E-Medikus.

“S obzirom na porast broja oboljelih od dijabetesa te sve veći broj mladih koji se bore s ovom bolešću te prekomjernom težinom, željeli smo osigurati kvalitetnu aplikaciju koja će ih educirati te pomoći u kontroli zdravih navika. Cilj projekta bio je i razvoj telemedicinskog rješenja koje će olakšati i ubrzati komunikaciju između pacijenta i liječnika. Umjesto da pacijenti čekaju mjesecima na konzultacije s liječnikom, vrijeme je da iskoriste blagodati moderne tehnologije i olakšaju proces liječenja“, izjavio je Milas.

“U Republici Hrvatskoj dostupni su svi lijekovi i tehnologije potrebne za liječenje dijabetesa koje su prisutne i u svijetu. No, dijabetolozi i obiteljski liječnici teško mogu kvalitetno liječiti pacijente ukoliko oni ne poduzmu korake u brizi za svoje zdravlje“, rekao je Rahelić.

Iza Dijabetesneta stoje partneri: Hrvatsko društvo za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a, Hrvatsko endokrinološko društvo HLZ-a, KB Merkur, Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac, KBC Sestre Milosrdnice i E-medikus – Udruga za edukaciju u zdravstvu.

Komentiraj