DETALJNA PROGNOZA Evo kakvo nas vrijeme očekuje u lipnju i gdje će temperature biti visoke

Autor:

Vrijeme u lipnju

Simon Dack News / Alamy / Alamy / Profimedia

Severe Weather Europe (SWE) objavio je detaljnu prognozu za lipanj.

Toplije od uobičajenog vremena zadržat će se veći dio mjeseca nad jugom istočne, srednje i sjeverne Europe, dok se na sjeverozapadu očekuje nestabilnije vrijeme, prognozira SWE.

Vremenske anomalije

Prema SWE-u, očekuje se da će iznad srednje Europe biti tranzit niskog tlaka, ali istok i zapad bit će pod anomalijama visokog tlaka.

Iznad Skandinavije i sjeveroistoka postoji jaka topla anomalija, budući da zapadni i jugozapadni vjetrovi donose topliju zračnu masu od normalne u regiju.

Hladna anomalija je iznad Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i dijelova zapadne i središnje Europe. To je zbog blage atlantske zračne mase koja ulazi u regiju.

U prvom tjednu lipnja temperature i iznad 30 stupnjeva Celzijevih

Što se tiče temperatura koje možemo očekivati sljedećeg tjedna, SWE navodi da će do Skandinavije biti temperature od 20-ak stupnjeva, a blaga atlantska zračna masa održava temperature ispod 20 stupnjeva Celzija iznad zapadne i srednje Europe.

U prvom tjednu lipnja temperature će prijeći 30 stupnjeva na jugoistoku, a počet će rasti i preko 30 Celzijevih stupnjeva u Španjolskoj i Portugalu.

Gledajući prognozu oborina, vidljiv je povećan potencijal oborina nad sjevernom i dijelovima srednje Europe. Manje padalina predviđa se nad Velikom Britanijom, Irskom, zapadnom i južnom Europom.

Toplo i u drugom tjednu

Sličan vremenski uzorak se očekuje i u drugom tjednu lipnja. Glavna razlika je snažniji greben visokog tlaka iznad srednje i istočne Europe. Područje niskog tlaka ostaje nad sjeverozapadnom Europom.

Blaža atlantska zračna masa održava temperaturu pod kontrolom iznad Islanda, Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i dijelova Skandinavije i zapadne Europe. Toplija zračna masa proširit će se prema srednjoj, južnoj i istočnoj Europi.

U istočnoj i srednjoj Europi te na jugoistoku kontinenta očekuju se temperature od 30 stupnjeva, u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj očekuju se temperature između 12 i 16 stupnjeva Celzijevih, dok će temperature u sjevernoj Njemačkoj i Francuskoj biti malo iznad 20 stupnjeva.

Prognoza pokazuje više oborina u regijama s nižim temperaturnim anomalijama, uključujući Veliku Britaniju, Irsku i dijelove Skandinavije i zapadne i središnje Europe. Povećana količina oborina u regijama s temperaturama iznad normale, poput Poljske, na primjer, može ukazivati na pojačane grmljavinske oluje i teške vremenske aktivnosti.

Manje oborina i sušniji uvjeti predviđaju se za južnu polovicu Europe.

U trećem tjednu manje oborina

Prognoza za treći tjedan lipnja pokazuje da se anomalija niskog tlaka pomiče prema jugu, izravno iznad Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, dok se greben visokog tlaka diže dalje prema sjeveru i s drugim područjem visokog tlaka iznad južne Europe.

Prognoza oborine pokazuje pomicanje područja niskog tlaka i ukazuje na više oborina u toplijem istočnom dijelu pojasa niskog tlaka iznad sjeverozapadne Europe i središnjih dijelova sjeverno od Alpa. Za južnu, istočnu i sjevernu Europu predviđa se manje oborina pod anomalijom visokog tlaka.

Oborine također ovise o vlazi i oblacima, koje je puno teže predvidjeti nego temperaturne obrasce. Dakle, iz tog razloga, prognoza padalina pokazuje opadajući signal kako se ide dalje.

Krajem mjeseca temperature više od normalnih

Za posljednji tjedan lipnja, najnovija vremenska prognoza pokazuje da će se područje niskog tlaka povući prema sjeveru, s dolinom koja se proteže prema zapadu. Nad južnim i istočnim dijelovima ostaje anomalija visokog tlaka.

Normalne do niže temperature očekuju se iznad sjeverozapadne i sjeverne Europe oko zone niskog tlaka i ispod zapadnog strujanja. Ali, većina južne, istočne i dijelova središnje Europe su pod temperaturama višima od normalnih.

Izuzetak je zapadna i srednja Europa pod utjecajem doline, koja može povećati potencijal oluje nad srednjom Europom. To možemo vidjeti na području s povećanim oborinama u srednjoj Europi oko Alpa.

DHMZ ‘Možda danas ne izgleda tako, ali čeka nas ljeto toplije od prosjeka’

Inače, vidimo i pojačane oborine nad sjevernom Europom i sušnije uvjete nad južnim i istočnim dijelovima pod anomalijom visokog tlaka, piše portal N1.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.