Desmond Doss u bitci za Okinawu spasio je 75 osoba, bez ispaljenog metka

Desmond Doss, vojni bolničar američke vojske u vrijeme Drugog svjetskog rata, spasio je 75 ranjenika tijekom bitke za Okinawu, dobio je najviše američko vojno odlikovanje Medalju časti, i to kao prva osoba koja nije nosila oružje u borbi. Po njegovom životu snimljen je ‘Hacksaw Ridge’ (Greben spašenih), film koji je izašao iz australsko-američke produkcije redatelja Mela Gibsona.

Radnja tog filma temelji se na biografskoj priči o vojniku bolničaru koji se u bitci za Okinawu isticao činjenicom da je odbio nositi oružje i ubijati ljude, a ipak je u tom ratnom paklu uspio spasiti 75 ljudskih života bez ispaljenog metka. Desmonda Dossa u filmu je odlično utjelovio glumac Andrew Garfield.

Film je u potpunosti antiratni i vjerojatno se je zbog te činjenice redatelj odlučio za kadrove koji potpuno realno opisuju silna stradavanja i ljudsku patnju u ratu. Zbog svojih zasluga u ratu postao je prvi Amerikanac koji je zbog vojnih zasluga dobio najviše američko vojno odlikovanje Medalju časti.

Desmond Doss je i nakon rata nastavio živjeti skromno unatoč ogromnoj slavi koju je uživao, a zbog svoje skromnosti dugo je i odbijao da se o njemu snimi film. Isto tako skromno je i otišao s ovog svijeta 23. ožujka 2006. godine.

Na slici lijevo odlikuje ga američki predsjednik Truman, a desno je sa svojom dragom ženom Dorothy.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner