Deset godina ‘Tajni Griča’, ture inspirirane prošlošću Zagreba

Slavica Olujić Klapčić u povodu jubilarne godišnjice manifestacije ‘Tajne Griča’

Tajne Griča, kulturno-turistički program kojim se znatiželjnike upoznaje s bogatom poviješću zagrebačkoga Griča, ove se godine održava jubilarni deseti put. Slavica Olujić Klapčić dala je intervju Nacionalu.

Nacional: Hoćete li na poseban način obilježiti desetljeće postojanja Tajni Griča?

Kao i prve godine, 2010., i ove smo godine bili uzbuđeni prilikom priprema za novo, jubilarno izdanje Tajni Griča. U ovih deset godina naš kazališni noćni obilazak postao je prepoznatljiv kulturno-turistički proizvod naše metropole. Posjetitelji iz Hrvatske i inozemstva petkom na hrvatskom i subotom na engleskom jeziku upoznaju bogatu povijest zagrebačkoga Griča, isprepletenu gradskim legendama, običajima i najpoznatijim scenama iz hrvatske književnosti. Da je riječ o zaista posebnom projektu pokazuje i interes Zagrepčanki i Zagrepčana koji nam se pridružuju, u želji da o svome gradu doznaju nešto novo na potpuno drukčiji način.

Nacional: Što su Tajne Griča i otkud ideja za takav projekt?

Interaktivna kazališna noćna tura Tajne Griča namijenjena je posjetiteljima i građanima Zagreba koji žele upoznati povijesnu i tajnovitu stranu glavnoga grada. Obilazak je temeljen na povijesnim činjenicama, na romansiranoj povijesti preuzetoj iz romana Marije Jurić Zagorke te na poznatim gradskim legendama. Noćna tura Tajne Griča posebna je zbog večernjeg termina te kostimiranih povijesnih i fikcionalnih likova koji na slikovit i interaktivan način predstavljaju gradsku povijest te jamče novi doživljaj poznatih lokacija.

Nacional: Već ste dobili puno nagrada, s kim surađujete i kakve su reakcije gledatelja?

O jedinstvenosti obilaska, tijekom kojeg je posjetiteljima vodič kostimirani lik Marije Jurić Zagorke, govore i brojne nagrade i pohvale svjetskih medija, ali i komentari oduševljenih posjetitelja.

Tajne Griča su već nekoliko godina na TripAdvisoru istaknute kao jedna od top-atrakcija u Zagrebu, koja je 2013. dobila i nagrade struke. Tajnama Griča je dodijeljeno priznanje Hrvatske turističke zajednice u kategoriji Kulturnog itinerara, godinu ranije projekt je dobio nagradu Croatian Business Tourism za najbolji marketinški program hrvatskog poslovnog turizma, a National Geographic Traveler uvrstio je Tajne Griča na popis najboljih noćnih doživljaja na svijetu!

Tajne Griča osmislio je kreativni tim Katapult promocije, a realiziraju se uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba. Redateljski koncept projekta osmislila je Anja Maksić Japundžić, koja je radila i na istraživanju građe i oblikovanju scenarija koji sadrži brojne povijesne priče i legende iz zagrebačke i hrvatske povijesti.

Uz Turističku zajednicu, važno je spomenuti i naše dugogodišnje suradnike: Galeriju Klovićevi dvori, koji nam ustupaju korištenje Kule Lotrščak za jednu od scena koja oduševljava posjetitelje, potom Galeriju Cinkuš u Mletačkoj ulici, koja je mjesto okupljanja ekipe prije predstave, održavanja sastanaka i proba, kao i konobu Didov san, koja spravlja fine fritule kojima se svi nakon ture zajedno s posjetiteljima zasladimo, uz starozagrebačke i zagorske pjesme koje izvodi glazbeni sastav Cinkuši. Posebna zahvala ide i zagrebačkoj Galeriji Lav.

Nacional: Koliko je važno na ovaj način obogatiti turističku ponudu Zagreba? Što se može naučiti iz vaših priča, kako izgleda tura?

Tajne Griča pozicionirale su se u europskoj kulturno-turističkoj ponudi kao jedinstven projekt koji na inovativan način predstavlja povijesnu i kulturnu baštinu na način koji je atraktivan svim generacijama – domaćih i inozemnih turista, ali i Zagrepčana. Tajne Griča kreću s križanja Mesničke ulice i Ilice, a potom posjetitelje dočekuje Marija Jurić Zagorka, s kojom otkrivaju povijesne i kulturne znamenitosti Zagreba. Upoznaju, među ostalima, Neru i Sinišu iz njenih romana, Petricu Kerempuha i njegovu glumačku družinu koja uprizoruje seljačku bunu i lik Matije Gupca… Međutim, vjerujemo kako je Tajne Griča nemoguće prepričati, tako da sve čitateljice i čitatelje Nacionala pozivamo da nam se pridruže, do petka 9. kolovoza, kada će biti održana posljednja tura.

Nacional: Inspiracija za turu su romani Marije Jurić Zagorke, zašto?

Marija Jurić Zagorka jedna je od najvažnijih osoba hrvatske književnosti i kulture uopće. Njen život i njeni romani bili su nam na početku jedna od polazišnih kreativnih točaka u stvaranju projekta! Usto, pri kreiranju Tajni Griča koristili smo i crtice iz zagrebačke povijesti i hrvatske kulture. Ulice zagrebačkog Gornjeg grada čine jedinstvenu kulisu Tajnama Griča, a hrvatska kulturna i povijesna baština, koju smo utkali u turu, čine ih zanimljivim i intrigantnim.

Nacional: Kako vidite turističku ponudu Zagreba ljeti? Posljednjih je godina sve živnulo. Gdje tu vidite Tajne Griča?

Zagreb je, u turističkom smislu, u posljednjih nekoliko godina doživio izrazit turistički rast. Izrazito nam je drago da i naš tim sudjeluje u kulturno-turističkoj ponudi i razvoju ponude našega grada, ne samo Tajnama Griča nego i drugim projektima na kojima radimo tijekom godine, poput Crossover Festivala na Ribnjaku, Ledenoga parka na Trgu kralja Tomislava, Adventa na Zrinjevcu, Adventa na Maksimiru, Gornjogradskih dvorišta… Sinergijom Turističke zajednice grada Zagreba te producenata i kreativaca potiču se različita događanja i festivali, koji svakako doprinose atraktivnosti Zagreba kao urbane destinacije.

Nacional: Kako vidite budućnost Tajni Griča?

U ovih deset godina bilo je mnogo razloga za slavlje, od jubilarnih izvedbi do zajedničkih rođendana, slavlja diploma, novih poslovnih i privatnih izazova! U ovih deset godina čak su dvije naše glumice koje glume Zagorku postale mame, a dokaz da smo spontano stvorili pravu glumačku trupu jest i činjenica da je svaki od sudionika spreman odigrati bilo koju drugu ulogu i tako biti alternacija svojoj kolegici ili kolegi. Sve izvedbe prati naš tim na čelu s mladim producenticama Vanjom Jarni i Ivanom Matić, koje na projektu rade već godinama. Uz naš kreativni tim, najveća snaga su naši izvođači, od kojih je velika većina s nama također već dugi niz godina. Svatko od njih unosi novu energiju i dinamiku u Tajne Griča. Svaka je izvedba posebna, svaka je sezona drukčija – svakako se radujemo budućim sezonama!

Komentiraj