Demokracija u Americi je mrtva, poručuju Katy Perry i Orlando Bloom

Filmsko-glazbeni ljubavni par Katy Perry i Orlando Bloom postao je, kao i nekoliko prominentnih hollywoodskih figura, politički aktivan te se uključio u lobiranje za izglasavanje zakona nazvanog „For the People Act“. Radi se o zakonu koji je „pogurala“ nevladina organizacija RepresentUs koja se bori protiv korupcije i za prava na glasovanje svake osobe u Americi, što se na razne načine pokušava onemogućiti. Stoga je Orlando Bloom u službenom priopćenju istakao kako je „’For the People Act’ najvažniji zakon u našem životu te ga podržava 70 posto Amerikanaca. Moramo ga izglasati jer u suprotnom riskiramo sve one slobode koje nam je američka demokracija obećala. Nije bitno oko kojeg problema ste zabrinuti, svi oni povezani su sa zakonom ‘For the People Act’“.

Stoga su Katy Perry i Orlando Bloom po prvi puta odlučili glumiti zajedno i to u videu u kojem se opisuje što će se dogoditi ako američki Senat ne izglasa donošenje tog zakona. U tom videu njih dvoje glume oronule verzije samih sebe u distopijskoj budućnosti, godina je 2055., te opisuju što se dogodilo nakon što taj zakon nije izglasan 2021. godine. Bloom kaže „Vi ste naša jedina nada. Amerika kakvu poznajete ne postoji u budućnosti. Demokracija je mrtva. Nemamo izbora“, dok Katy Perry dodaje kako su protivnici prava na glasovanje divljali po Americi, zakon nije prošao u Senatu, glasačka mjesta su zatvorena te su ljudi izgubili glasačka prava.

U videu se pojavljuje slika senatora Joea Manchina koji se protivi donošenju tog zakona koji bi, između ostalog, proširio glasačka prava, onemogući strankama da manipuliraju glasovanjem,  a kandidati za predsjednika i dopredsjednika Amerike morali bi pokazati svoju porezne olakšice dobivene unatrag 10 godina. Senat će ovog mjeseca donijeti odluku o tom zakonu dok Manchin nudi kompromisnu verziju istoga.

Komentiraj