Đelo Jusić je radio dan i noć: “Imam mnogo ideja, ali sve ne mogu stići”

Skladatelj, gitarist, aranžer i dirigent Đelo Jusić uvijek je mnogo radio i gotovo žalio što ne stigne i više. U jednom starom intervjuu iz 1974. godine upravo je pričao o tome: “Radim na novom mjuziklu “Ljubovnici” sa zagrebačkim književnikom Morisom Danonom, a nedavno sam imao premijeru mjuzikla “Dundo Maroje” u zagrebačkoj “Komediji”. “Dundo Maroje” je donekle refleks života u Dubrovniku danas: tema je stara 400 godina, ali koliko ima danas djece koja troše očev novac, koja bježe od kuće itd. “Ljubovnike” radim u nešto modernijem stilu, možda čak i hipijevski, tako da se neće moći uspoređivati s “Dundom”, iako ću ostati dosljedan sebi, svome melosu; ostat ću na domaćem terenu.

A tu su i melodije za novu televizijsku seriju “Čovik i po”, rađenu po scenariju Mirka Božića, u režiji Daniela Marušića. Pišem glazbu za jedan film sarajevske kuće “Sutjeska-film”, a tu su i poslovi, ovi normalni za festivale, zagrebački i splitski. Imam mnogo ideja, ali sve ne mogu stići. Valja živjeti, valja hraniti djecu, pa čovjek mora raditi i neke unosnije poslove koji donose sredstva za svakodnevni život.

Inspiraciju za TV seriju “Čovik i po” za koju sada pišem glazbu, dobio sam u Sinju, gdje se i odvija radnja. Išao sam tamo, slušao sam pjevače, već sam završio zajedno “brojeve” i “špicu” koju će pjevati Boris Dvornik. Srećom, mogu dobro osjetiti ovo naše podneblje: Mediteran, Dalmaciju, kao i kontinent – Hrvatsko zagorje, pa čak i Makedoniju.

Đelo Jusić rođen je 26. siječnja 1939. u Dubrovniku, a umro prije dvije godine u Zagrebu.

Komentiraj