Hrvatski tenisači će u 1. kolu Svjetske skupine Davis Cupa od 3. do 5. veljače sljedeće godine ugostiti Španjolsku, odlučeno je ždrijebom održanim u četvrtak u londonskom uredu glavnog pokrovitelja natjecanja BNP Paribas.

Najuspješnija reprezentacija u Davis Cupu u posljednjih 15 godina, koja se pobjedom u Indiji vratila u Svjetsku skupinu, suprotstavit će se hrvatskim tenisačima u 1. kolu Svjetske skupine, a kako su Španjolci bili domaćini u jedinom dosadašnjem dvoboju, tako će se taj dvoboj igrati u Hrvatskoj, samo dva mjeseca nakon finalnog obračuna s Argentincima koji je na rasporedu od 25. do 27. studenoga.

Za pretpostaviti je da će Španjolska nastupiti u najjačem sastavu, odnosno da će izbornica Conchita Martinez na raspolaganju imati sve najbolje igrače, uključujući i osvajača 14 pojedinačnih Grand Slam naslova Rafaela Nadala.

Španjolska je od 2000. godine, kad je stigla do svog prvog naslova u Davis Cupu, taj trofej osvajala još četiri puta (2004, 2008, 2009. i 20011.) te još dvaput gubila u finalu (2003. i 2012.). Hrvatska je jedini put u finalu zaigrala 2005. u Bratislavi, kad je pobjedom nad Slovačkom stigla do jedinog naslova.

U jedinom prijašnjem dvoboju Hrvatske i Španjolske odigranom u Valenciji, u četvrtfinalu 2003. godine, Španjolci su slavili s 5-0. Za Hrvatsku su igrali Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Lovro Zovko i Mario Radić, a izbornik je bio Nikola Pilić, dok je španjolski izbornik Jordi Arrese na raspolaganju imao Juana Carlosa Ferrera, Carlosa Moyu, Alberta Costu i Alexa Corretju. Igralo se na zemljanoj podlozi.

Pobjednici dvoboja prvog kola plasirat će se u četvrtfinale, dok će poraženi u borbu za opstanak. Pobijede li Španjolsku, hrvatski će tenisači u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz dvoboja Srbija – Rusija. Kad bi to bila reprezentacija Srbije, onda bi Hrvatska bila domaćin četvrtfinala, dok bi protiv Rusije morali gostovati.

Dvoboji četvrtfinala na rasporedu su od 7. do 9. travnja sljedeće godine, polufinalni dvoboji bit će odigrani od 15. do 17. rujna, a dvije najuspješnije reprezentacije će se u finalu boriti za trofej u terminu od 24. do 26. studenoga.

Poražene reprezentacije iz prvog kola čeka borba za ostanak u Svjetskoj skupini, a ti će dvoboji biti igrani u terminima polufinalnih dvoboja, od 15. do 17. rujna.

Svjetska skupina – 1. kolo (3 – 5. veljače 2017.)

Argentina (1) – Italija

Njemačka – Belgija (7)

Australija – Češka (4)

SAD – Švicarska (5)

Japan – Francuska (6)

Kanada – V. Britanija (3)

Srbija (8) – Rusija

HRVATSKA (2) – Španjolska

Komentiraj