Dave Grohl, čija je majka bila učiteljica, napisao je esej u obranu američkih učitelja

U Americi se vodi žustra rasprava na temu treba li ili ne otvoriti škole i nastaviti s obrazovnim programom usred pandemije koronavirusa. Smatra se da je barem jedna trećina učitelja izložena riziku zaraze virusom COVID-19 prvenstveno zato što je 29 posto profesora staro 50 ili više godina a njihov radni okoliš idealan je za širenje zaraze. Toj diskusiji pridružio se Dave Grohl, vođa grupe Foo Fighters i nekadašnji bubnjar grupe Nirvana, čija je majka 30 godina bila učiteljica u školi. On je u magazinu The Atlantic u utorak objavio esej na tu temu s naslovom „U obranu naših učitelja“.

Esej počinje rečenicom „Mrzim što vam to moram otkriti, ali bio sam grozan učenik“ gdje Grohl prepričava kako je svakog dana jedva čekao da zazvoni zvono koje označava kraj školskog dana kako bi otrčao doma i svirao gitaru. Priznaje da je za sve bio kriv on, a ne škola koju je pohađao. „Bio sam daleko od uzornog učenika, pokušao sam se fokusirati, da bi na kraju napustio školu usred 11. razreda (ekvivalent trećem razredu srednje škole) kako bi ostvario svoje snove i postao profesionalni glazbenik. (Ne preporučam)“, napisao je Grohl.

„Moja majka je bila učiteljica u državnoj školi. Kao samohrana majka dvoje djece, neumorno je posvetila svoj život drugima, kod kuće i na poslu“, počinje Grohl dio o svojoj majci, opisujući kako se ustajala zorom kako bi njega i njegovu sestru pripremila za školu, a svoj posao donosila je kući tako da nije imala ni malo vremena za sebe. Uz to, kaže kako je bila omiljena učiteljicva brojnim generacijama učenika. „Ne mogu vam reći koliko mi je njezinih bivših učenika, koje sam kroz godine susretao, pričalo anegdote s njezinih predavanja“, navodi Grohl dodajući kako to nije osobito dobro plaćen posao zbog čega je njegova majka morala uvijek raditi još jedan posao. Kaže kako su roditelji nekih drugih glazbenika, kao što su Tom Morello iz „Rage Against the Machine“, Adam Levine, Josh Groban i sestre Haim, također bili prosvjetni radnici. Danas, prosvjetni radnici suočavaju se s pitanjem života i smrti.

Grohl kaže kako su se sada učitelji našli u zamci koju im je postavila američka vlada čiji članovi nikada nisu bili u njihovoj poziciji i ne mogu razumijeti situaciju u kojoj su se našli. „Ne bih vjerovao američkom ministru udaraljki koji bi mi rekao kako da odsviram ‘Smells like Teen Spirit“ ako on nikada nije sjeo za bubnjeve, pa zašto bi onda bilo koji učitelj vjerovao ministrici obrazovanja Betsy DeVos kada im kaže kako da podučavaju ako nikada nije nikada održala predavanje u razredu? (Možda bi se trebala prebaciti na bubnjeve)“, napisao je Grohl i na kraju poentirao riječima „Učitelji žele podučavati a ne umrijeti a mi ih moramo podržati i zaštititi ih kao nacionalno blago, što oni i jesu. Bez njih, gdje bi mi bili? Pokažimo tim neumornim altruistima barem malo altruizma zauzvrat“.

Komentiraj