DARKO HORVAT: “Dočekalo me spaljeno hrvatsko gospodarstvo, inače bi rast bio i veći”

Ministar gospodarstva Darko Horvat jutros je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao uhićenje Josipe Rimac i ima li ono poveznice s njegovim ministarstvom.

Upitan hoće li HDZ-u nova afera naštetiti kaže: “Ona će dijelom HDZ-u naštetiti, ali poveznice ili kolektivne odgovornosti nema, HDZ i ključni ljudi su odmah poručili da je nulta stopa tolerancije prema korupciji bila posljednih godina i da će biti i u novoj Vladi.”

O uhićenjima kaže da je Ministarstvo gospodarstva sve dokumente vezano za vjetrolektrane spremno dostaviti, ali da njegovo ministarstvo s tim nema veze i da će to raspetljati institucije u koje ima povjerenje.

Misli da netko tko je pravomoćno osuđen ne bi trebao primati sredstva iz državnog proračuna. “Kada je netko pravomoćno osuđen, nakon toga slijedi kazna”, rekao je.

Bržu dinamiku zdravog gospodarskog rasta smatra ključnom. Kaže da ga je dočekalo spaljeno hrvatsko gospodarstvo pa naveo primjere Agrokora, brodogradilišta i Đure Đakovića. Zbog toga, smatra, gospodarski rast je bio nešto sporiji.

Na pitanje brine li ga jesen i mogući novi val epidemije koronavirusa odgovorio je da će problema biti jer je 2020. specifična. Zato, kaže, pripremaju financijske injekcije za gospodarstvo i neće dozvoliti da se ponovi kriza iz 2008.

“Nikoga nećemo ostaviti na cjedilu, ni radnika ni poduzetnika”, komentirao je ministar situaciju u sektoru turizma.

Komentiraj