Dante Alighieri je za vrijeme izgnanstva iz Firence napisao Božanstvenu komediju

Dante Alighieri bio je pjesnik i političar koji je živio na prijelazu iz 12. u 13. stoljeće u Firenci u Italiji. Baveći se politikom većim dijelom svog života postao je jedan od šest glavnih političara koji su u to doba upravljali Firencom. Kao jedan od velike šestorke, Dante je imao moć izgnati neistomišljenike ili rivale iz grada što je u nekoliko navrata i učinio. Takvi politički stavovi i djela doveli su do toga da je preostalih pet glavnih političara 27. siječnja 1302. godine izgnalo Dantea iz Firence. Za vrijeme izgnanstva Dante je lutao svijetom tražeći zaštitu za sebe i svoju obitelj te je u to vrijeme napisao svoje remek djelo Božanstvenu komediju.

Dante je rođen u plemenitoj i bogatoj obitelji te se poezijom počeo baviti u svojim tinejdžerskim godinama. Svoja je djela slao poznatim i društveno afirmiranim pjesnicima. Oni su bili oduševljeni njegovim sonetima te su ga poticali da piše i dalje te da razvija svoj talent. Dante je s devet godina prvi put vidio Beatrice Portinari, također devetogodišnjakinju koja je za njega postala simbol savršene ženske ljepote. Za njegov duh ona je bila božica, a za njegova djela muza. Unatoč njegovoj očaranosti i zaljubljenosti, Beatrice nije uzvraćala ljubav. Stoga se Dante 1277. godine zaručio s Gemmom Donati. Oženili su se osam godina kasnije i imali šest sinova i jednu kćer.
Godine 1293. Dante je objavio zbirku proze i poezije, a nekoliko godina kasnije i drugu. Na svom najpoznatijem djelu, Božanstvenoj komediji ili izvorno Divina Commedia počeo je raditi tek za vrijeme izgnanstva iz Firence.

Komentiraj