Danas 82. rođendan slavi Mirko Novosel, zvali su ga Glista sportista

Igrao je košarku u Lokomotivi 14 godina, a onda je postao trener košarkaških klubova i državnih reprezentacija te osvojio 39 medalja, zlatnih, srebrnih i brončanih. Europska i svjetska prvenstva, olimpijade, domaća prvenstva, kupovi… Jedini je hrvatski trener među odlikovanim uglednicima američkog Naismith Memorial Basketball Hali of Fame u Los Angelesu. Miran i staložen gospodin koji se u svlačionici, u poluvremenu utakmice, pretvara u pobješnjelog čarobnjaka.

“Zvali su me Glista. Kad sam se počeo baviti sportom postojale su novine koje su se zvale Narodni sport, preteča Sportskih novosti. U njoj je bio strip koji se zvao Glista sportista. Moji dečki, suigrači, dali su mi nadimak Glista sportista. To mi je ime dugo ostalo.

Imao sam 13 i pol godina. Bila je to zima 1951. godine. Osnovana je škola košarke u današnjem Tehničkom muzeju, za vrijeme školskih ferija.Tada sam išao u školu i u muzičku na početku Tuškanca. Klavir sam učio. Onda sam s prozora Muzičke škole gledal kak dečki iz Lokomotive “haklaju”. Otišel sam tam i prijavil sam se. Moj stari nije šest meseci ni znal da ja igram košarku, a da ne učim klavir. Bio sam ‘pionir Lokomotive’.

Tata se naravno ljutio kad je doznao. On mi je daval i novce da plaćam vježbanje klavira. Ja sam i to zatajio. No, kasnije je prihvatio moju sportsku ideju i čak je postao košarkaški funkcioner. Moj dobri stari Novosel. Ja sam jedinac, mamina i tatina maza.”

Mirko Novosel rodio se 30. lipnja 1938. godine u Zagrebu.

Komentiraj