DALIĆ “Tko je vlasnik Agrokora za hrvatsko gospodarstvo nema značaja”

Patrik Macek/PIXSELL

Bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić u petak je komentirala najave Sberbanka da će prodati svoj udio u Agrokoru.

“Taj cjelokupni proces izvanredne uprave je u svojoj biti bio stečaj. Oni koji su bili vjerovnici su vlasnici, i kada se osnuje nova kompanija, temeljem nagodbe svakako da su novi vlasnici slobodni odlučivati o svojim udjelima na način na koji to smatraju potrebnim”, rekla je Dalić za N1.

Dodala je kako nije primjereno o cijelom procesu raspravljati na način ‘koji su vlasnici poželjni’. “Mislim da je to vrsta vjerovnika i vlasnika koja ne želi biti dugoročno u vlasništvu prehrambenih kompanija i očekujem da će u narednom razdoblju doći do konsolidiranja vlasništva u pravcu da će oni koji to ne vide kao svoj dugoročni interes – iz toga izaći”, kazala je Dalić.

Istaknula je kako misli da je za Hrvatsku navažnije da kompanija posluje, da je održano poslovanje – ne samo Agrokora , nego i svih onih koji su s Agrokorom poslovali. “To je bio cilj ovog postupka – očuvati stabilnost gospodarskog i financijskog sustava. Postizanjem nagodbe – mislim da je tu obavljeno 90 posto toga posla. Mislim da je interes Hrvatske ubuduće da ta kompanija s novom strukturom vlasništva posluje uspješno, izvozi, zapošljava, povećava plaće”, poručuje.

Dalić je dodala kako je za Hrvatsku važno poslovanje, a za funkcioniranje hrvatskog gospodarstva nije toliko bitno tko je vlasnik.

Komentiraj