hina

Dačić: ‘Za dom spremni’ u Jasenovcu incident bez presedana

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je incident sa zastavom na kojoj je ispisan ustaški pozdrav “Za dom spremni!” u Jasenovcu bez presedana u modernoj Europi i očekuje da hrvatske vlasti to bezuvjetno osude, javlja televizija N1.

Dačić je rekao da se nigdje i nikad u Europi nije dogodilo da se tako nešto dogodi.

“Zamislite da li je moguće da se prilikom komemoracija u Auschwitzu ili Mathauzenu pojavi transparent s nacističkim pozdravom ‘Seig  Heil?! Očekujemo bezuvjetnu osudu od hrvatskog vodstva, a ne relativizaciju događaja, koja u stvari znači relativizaciju zločina nad Srbima, Židovima i Romima. Takve osude nema, naprotiv, ustašama se podižu spomenici i nazivaju ulice i trgovi njihovim imenima”, rekao je Dačić.

On je rekao da sa ustašama i njihovim zločinima nitko nije usporediv.

“Svako treba osuditi svoje zlo i samo tako se mogu graditi dobrosusjedski odnosi. Zabrana ulaska u Hrvatsku ministru obrane Aleksandru Vulinu je također čin bez presedana u Europi. Srbija će odgovoriti, ali mi i dalje smatramo da je mnogo bolje tražiti zajedničke interese Srbije i Hrvatske, jer su naši odnosi od ključnog značaja za stabilnost cijele regije”, poručio je Dačić u izjavi za Tanjug.

Komentiraj