HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Čuraj brani Vrdoljaka i tvrdi da Panenić zloupotrebljava Ministarstvo gospodarstva u predizborne svrhe

Član predsjedništva HNS-a i predsjednik slavonsko-baranjskog regionalnog saveza te stranke Stjepan Čuraj izjavio je u četvrtak da tehnički ministar gospodarstva, Mostovac Tomislav Panenić prijetnjama kaznenim prijavama protiv predsjednika HNS-a i bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka zbog nepravilnosti oko dodjele bespovratnih potpora zapravo zloupotrebljava Ministarstvo gospodarstva u predizborne svrhe.

Odbacujući bilo kakvu odgovornost stranačkog šefa Vrdoljaka dok je obnašao dužnost ministra gospodarstva, Čuraj je Paneniću poručio da su osigurana bespovratna sredstva Ministarstva gospodarstva dodjeljivana transparentno svima i da su ih dobile i lokalne jedinice u kojima su na vlasti i HDZ i SDP i sve druge stranke.

“Da li Vam smeta što je netko osigurao bespovratne novce za projekte u jedinicama lokalne samouprave na kojima se zaposlilo tisuću osoba, pogotovo u Slavoniji gdje je nezaposlenost ogromna”, upitao je Čuraj Panenića.

Istaknuvši kako još nema informaciju da je Panenić zaista podnio najavljenu kaznenu prijavu, Čuraj je ocijenio  da bi se zbog manipulacije Panenić mogao suočiti s lažnim prijavljivanjem.

Riječ je o čovjeku kojeg je Etičko povjerenstvo upozorilo na zlouporabu položaja jer je kao kandidat na listi Mosta sudjelovao u  sponzoriranoj emisiji Osječke televizije koju plaća Ministarstvo gospodarstva, podsjetio je Čuraj.

Panenić, dodao je, šuti i o studiji vezano za isplativost uvođenja toplinskih razdjelnika koju je prije dva mjeseca, u lipnju, završio Institut “Hrvoje Požar”, a koja, navodno pokazuje da se ugradnjom razdjelnika štedi od 25 do 35 posto energije.

“Manipulira i s tim podacima u predizborne svrhe ne bi li naudio bivšem ministru Vrdoljaku”, ustvrdio je Čuraj.

Ocijenivši kako Ministarstvo gospodarstva, od kada mu je Panenić na čelu, nije napravilo ništa, upitao je zašto je zaustavljena dvije milijarde kuna vrijedna investicija izgradnje termoelektrane Osijek.

To je nedopustivo, jer zbog toga pati moja Slavonija i čitava Hrvatska, zaključio je Čuraj.

Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić najavio je u četvrtak 18. kolovoza, a dan poslije i potvrdio da je kao ministar  DORH-u podnio prijavu protiv nepravilnosti oko dodjele bespovratnih potpora Ministarstva gospodarstva za prošlu godinu te odgovornih osoba, uključujući i bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka.

Panenić je tada novinarima izjavio da su analizom dokumentacije u svih šest javnih poziva i dodjelama bespovratnih potpora Ministarstva gospodarstva za prošlu godinu našli neregularnosti te da je osobno podnio prijave, odnosno da su informacije oko toga otišle na nadležna tijela koja trebaju utvrditi postoji li ili ne kaznena odgovornost odgovornih osoba oko dodjele tih potpora.

“Javnost ima pravo znati, a ja kao ministar obvezu o tome je obavijestiti, što se događa po javnim pozivima za dodjelu bespovratnih potpora iz proračuna. Kriteriji i odluke o dodjeli trebaju biti transparentne da se vidi tko je za što i koliko dobio i da svi imaju istu priliku za dobiti ih, a ovo što smo našli u Ministarstvu gospodarstva oko tih dodjela je stvarni organizirani kriminal koji nije dopustio jednaku utakmicu svima koji su se javljali”, ocijenio je Panenić.

Na to je isti dan reagirao  Vrdoljak poručivši da se ne zabrinjava prijavama.
Zanimljivo mu je pritom, kazao je, u koju je fazu ušla predizborna kampanja dodajući da on “ne želi Most prijaviti DORH-u i Uskoku nego građanima Hrvatske za nemoral, nerad i populizam”.

Ukupna vrijednost svih šest javnih poziva za dodjelu bespovratnih potpora Ministarstva gospodarstva za prošlu godinu iznosila je 25,5 milijuna kuna, a sve je odluke potpisivao bivši ministar Vrdoljak, izvijestio je tehnički ministar Panenić.

Komentiraj