Kršćansko-socijalna unija (CSU) koja u Bavarskoj zastupa demokršćansku opciju, nešto manje od tri mjeseca uoči pokrajinskih izbora gubi na popularnosti, objavio je u četvrtak javni servis ARD.

Da se sljedeće nedjelje održavaju izbori za bavarski parlament, CSU bi osvojilo svega 38 posto glasova, tri posto manje nego u svibnju i povijesno najslabiji rezultat zabilježen u ispitivanju javnog mnijenja javnog servisa koji se provodi uoči pokrajinskih izbora.

U usporedbi s posljednjim pokrajinskim izborima prije pet godina. CSU je izgubio podršku gotovo deset posto birača.

Sedamdeset i osam posto ispitanih smatra da je stranci naškodio žestoki sukob između predsjednika CSU-a i kancelarke i predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel oko smjernica izbjegličke politike.

Sukob između stranaka, koje na saveznoj razini tvore demokršćansku Uniju CDU/CSU, prijetio je raspadom Unije i nove njemačke vlade.

“CSU je potpuno pogrešno procijenio situaciju: svojim okretanjem udesno nije naškodio AfD-u nego je samo mobilizirao liberalne snage u Bavarskoj“ rekao je politolog Heinrich Oberreuter u razgovoru za ARD.

Stranku već godinama potresaju i unutarstranački sukobi izraženi u osobnoj netrpeljivosti između Horsta Seehofera i premijera Bavarske Markusa Soedera koji je funkciju u veljači preuzeo od Seehofera.

Istodobno raste popularnost stranke Zeleni koja je sa 16 posto druga stranka u Bavarskoj, ispred socijaldemokrata (13 posto) te desnih populista Alternative za Njemačku (AfD) s 12 posto.

Komentiraj