Kršćansko-socijalna unija (CSU) koja u Bavarskoj zastupa demokršćansku opciju, nešto manje od tri mjeseca uoči pokrajinskih izbora gubi na popularnosti, objavio je u četvrtak javni servis ARD.

Da se sljedeće nedjelje održavaju izbori za bavarski parlament, CSU bi osvojilo svega 38 posto glasova, tri posto manje nego u svibnju i povijesno najslabiji rezultat zabilježen u ispitivanju javnog mnijenja javnog servisa koji se provodi uoči pokrajinskih izbora.

U usporedbi s posljednjim pokrajinskim izborima prije pet godina. CSU je izgubio podršku gotovo deset posto birača.

Sedamdeset i osam posto ispitanih smatra da je stranci naškodio žestoki sukob između predsjednika CSU-a i kancelarke i predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel oko smjernica izbjegličke politike.

Sukob između stranaka, koje na saveznoj razini tvore demokršćansku Uniju CDU/CSU, prijetio je raspadom Unije i nove njemačke vlade.

“CSU je potpuno pogrešno procijenio situaciju: svojim okretanjem udesno nije naškodio AfD-u nego je samo mobilizirao liberalne snage u Bavarskoj“ rekao je politolog Heinrich Oberreuter u razgovoru za ARD.

Stranku već godinama potresaju i unutarstranački sukobi izraženi u osobnoj netrpeljivosti između Horsta Seehofera i premijera Bavarske Markusa Soedera koji je funkciju u veljači preuzeo od Seehofera.

Istodobno raste popularnost stranke Zeleni koja je sa 16 posto druga stranka u Bavarskoj, ispred socijaldemokrata (13 posto) te desnih populista Alternative za Njemačku (AfD) s 12 posto.

Komentiraj

PREKOEPA/CLEMENS BILAN
Podijeli objavu
Prethodni članakPorezna najavila pojačani nadzor fiskalizacije
Sljedeći članakBERLIN Policija provela raciju protiv kriminalnog arapskog klana
Iva Körbler (Zagreb, 1973), povjesničarka umjetnosti, nezavisna kustosica i urednica Diplomirala povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osnovnu i srednju muzičku školu „Elly Bašić“ pohađala i završila u Zagrebu. Od 1995. objavljuje tekstove, kritike, intervjue i eseje o modernoj i suvremenoj umjetnosti i arhitekturi u stručnim časopisima i novinama. Od 2001.-2009. urednica za likovnu umjetnost i arhitekturu u časopisu „Vijenac“. Bila je pomoćna suradnica za likovnu umjetnost, arhitekturu i glazbu na „Hrvatskom enciklopedijskom rječniku“ (Novi liber, 2002). Suradnica je Nacionala od 2003.-2007. te od prosinca 2014.