CRTEŽI OTKRIVAJU NOVE DETALJE Van Gogh si je odrezao cijelo uho

Pixabay

Prema rezultatima novog istraživanja, slavni nizozemski slikar Vincent van gogh odrezao si je cijelo uho, a ne samo ušnu resicu kako se do sada mislilo. Pokazao je to crtež dr. Felixa Reyja, liječnika koji je pregledao slikara 1888. godine nakon što si je odrezao uho. Crteži su pronađeni u arhivama u Kaliforniji, piše BBC.

Crteže je otkrila Bernadette Murphy, kioja je istražila i ‘Rachel’, ženu kojoj je van gogh dao svoje odrezeno uhi uz riječi: “Pažljivo čuvaj ovaj predmet”. Murphyjeva otkrića govore da Rachel nije bila prostitutka, kako se do sada smatralo, već djevojka koja je radila kao spremačica u bordelima.

Otkrića Murphy objavljena su u knjizi Van Gogh’s Ear: The True Story’. Zanimljivi, ovog mjeseca u Amsterdamu se otvara i izložba koja će se fokusirati na mentalne bolesti slavnog umjetnika, a biti će izložen i njegov portret doktora Reyja.

Slikar si je odrezao uho nakon psihičkog sloma, policija ga je pronašla sljedećeg dana i odvezla u bolnicu. Počinio je samoubojstvo dvije godine kasnije, 1890.

Komentiraj