Crna Gora nema političke prepreke na putu ka EU

EPA/PATRICK SEEGER

Slovenska zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon ocijenila je kako “Crna Gora nema političke prepreke na putu prema Europskoj uniji (EU)”, kao što Srbija ima Kosovo i Makedonija problem oko imena.

Ona je za podgoričku Pobjedu od subote ocijenila da bi EU morala na trenutke biti odlučnija kada je u pitanju spremnost da se tim državama stavi do znanja da su dobrodošle u Uniju i da se računa na njih.

“S druge strane, zapadnobalkanske države bi trebale uraditi više na putu prema EU da bi jasno stavile do znanja da sebe u budućnosti zaista vide u našoj obitelji”, navela je Fajon.

Slovenska zastupnica u Europskom parlamentu smatra da će Rusija svakako nastaviti s ostvarivanjem svojih interesa u regiji.

“A ukoliko se i države Zapadnog Balkana i EU potrude još bolje i brže napredovati ka zajedničkom cilju pristupanja svih zemalja Europskoj uniji što prije, mislim da nema razloga za strah da bi se bilo koja država okrenula ka Moskvi, a ne prema Bruxellesu”, kazala je Fajon.

Bojkot parlamenta koji je poduzela crnogorska oporba nije dobar znak, smatra Fajon, koja je podsjetila da su u Europskom parlamentu više puta pozvali oporbu da se vrati u crnogorski parlament, jer je, kako je navela, Skupština mjesto za sukobljavanje mišljenja, polemike i mogućnost da se nešto promijeni.

“Mislim da bi to bio politički zreo i odgovoran korak”, ocijenila je Fajon.

Komentiraj