Petogodišnja djevojčica E. M. iz crnogorskog sela Besnik preminula je u pondjeljak navečer u Kliničkom centru Crne Gore od trovanja etiolom, praškom koji se koristi u poljoprivredi za uništavanje insekata na biljkama, pišu Vijesti.me.

Liječnici su kazali da je velika koncentracija kemijskog sredstva izazvala rane na glavi djeteta, i da je stanje u kojem je djevojčica dovedena u bolnicu bilo potresno.

“Majka djevojčice je u izuzetno lošem psihičkom stanju, otac je van sebe, kao i svi mi. Bistrijeg i inteligentnijeg djeteta od E. M. u selu nije bilo. Prevelika tuga”, rekao je predsjednik mjesne zajednice Hadžija Murić za Vijesti.

Policija je priopćila kako se etiolom otrovala i majka djevojčice. Ona je navodno u subotu otpuštena iz bolnice, nakon čega je dala izjavu u policiji. Kazala je kako je djevojčicu odvela u štalu, gdje joj je vatom nanosila sredstvo protiv uši kod stoke. U istom selu zabilježeno je još slučajeva u kojima je osmero djece završilo u bolnici – i njihovi roditelji tretirali su ih sredstvima na bazi etiola zbog pojave uši. Ipak, ti su slučajevi završili beu ozbiljnih posljedica.

Načelnica Hitne pomoći Nermina Tahirović rekla je kako su roditelji petogodišnju djevojčicu doveli prije desetak dana te da su joj ‘vitalne funkcije bile ugrožene’.

Obdukcija petogodišnje djevojčice je završena, a nalaz bi se danas trebao proslijediti Tužteljstvu, nakon obavljanja dopunskih toksikoloških analiza.

Komentiraj