Čović kaže da je konferencija o Hrvatima u BiH potpora u definiranju strategije

Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je u petak kako će izlaganja brojnih znanstvenika na konferenciji “Hrvati BiH nositelji europskih vrijednosti” od kojih su mnogi isticali federalizam kao način rješavanja hrvatskog pitanja i problema Bosne i Hercegovine pomoći političarima u definiranju strategije te zemlje.

“Znanstveni skup je organiziran da bude na izvjestan način potpora vrlo jasnom definiranju te naše strategije. Želili smo dobiti  znanstvenu notu svega onoga što unosimo u političku svakodnevicu kada vodimo političke razgovore”, rekao je Čović na konferenciji za novinare po završetku znanstvene konferencije.

Iako je dio izlagača na konferenciji s dozom opreza govorio o budućnosti BiH, pa čak i da možda ne postoji rješenje za izlazak iz trajnog stanja krize u ovoj zemlji, Čović je govorio s ohrabrenjem.

“Ja sam uvjeren da sve ima rješenje. Meni su ova razmišljanja dodatno ohrabrenje da zajedno tražimo rješenja koja mogu biti izbalansirana s onima koji promišljaju drukčije strategije o budućnosti BiH”, rekao je hrvatski član Predsjedništva BiH.

U zaključcima znanstvenog skupa u Neumu koje je predstavio Čović istaknuto je da je konstitutivnost triju naroda kao temeljna odrednica države BiH sukladna vrijednostima višenacionalnih država Europe. Istaknuta je i uloga Hrvata BiH kroz povijest oko izgradnje europskih vrijednosti, te da je njihov identitet u BiH potpuno izgrađen, kao i da su stabilnost, održivost i daljnji razvoj BiH izravno povezani s napretkom BiH na njezinom europskom putu. Najavljeno je održavanje i nove znanstvene konferencije sljedeće godine koja bi bila doprinos izgradnji nacionalne hrvatske strategije.

Čović je naveo kako do izbora 2018. nije racionalno doći u poziciju za izmjenu Ustava BiH, dok je pak izrazio vjeru da bi se izborni zakon mogao promijeniti u ovoj godini.

Jedan od organizatora skupa Ivan Vukoja iz Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara ocijenio je kako je federalizam jedini model koji se može primijeniti za BiH.

“Naša je struktura takva da je moguće jedino odgovoriti federalističkim konceptima i modelima”, rekao je Vukoja novinarima dodajući kako je moguće pronaći modele prihvatljive u BiH dodajući da bi prvi korak trebao biti izmijeniti izborno zakonodavstvo.

“Prvi problem koji sada stoji i kojega moramo riješiti je promijeniti izborno zakonodavstvo. Ako ne osiguramo da jedan narod može samostalno izabrati svoje političke zastupnike, onda time urušavamo kompletan sustav, kompletnu društvenu strukturu. Mislim da će BiH doživjeti kompletni krah, da će se urušiti društveno ukoliko to načelo ne bude što prije omogućeno svakom konstitutivnom narodu”, naveo je i Vukoja.

Profesor Mladen Ančić sa sveučilišta u Zadru jednom od ključnih problema u BiH nazvao je bošnjačku potrebu da sa statusom žrtve traže veća prava i pokušavaju stvoriti državu-naciju i tako zaraditi bolju poziciju i negirati druge identitete.

“Krajnje je vrijeme priznati realnost moderne BiH s tri nacije i pronalaženje rješenje za mirno supostojanje unutar zemlje”, rekao je Ančić dodajući da je nacionalno pitanje ključ rješenja.

„Želi li netko dobro ovoj zemlji treba konačno početi rješavati nacionalna pitanja u smjeru jednakopravnosti, sve drugo je traženja Božje pomoći“, zaključio je.

Jučer su se na znanstvenoj konferenciji u Neumu obratili predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja se zauzela za dogradnju Daytonskog mirovnog sporazuma dok je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier istaknuo kako će se BiH bez izmjena izbornog zakona kojim bi se osigurala prava Hrvata da biraju svoje političke predstavnike suočiti s ozbiljnom krizom.

Komentiraj