ČOVIĆ ‘Jednaka prava Hrvatima u BiH i članstvo u NATO-u i EU motivi su mi za kandidaturu’

HINA/FENA

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako su ostvarenje jednakopravnosti bosanskohercegovačkih Hrvata i želja da ova zemlja bude članica Europske unije i NATO-a bili glavni motivi da se ponovno kandidira na poziciju hrvatskog člana Predsjedništva.

U obraćanju koje je objavljeno na mobilnoj aplikaciji ‘Zajedništvo’, Čović je u više navrata istaknuo kako je BiH domovina hrvatskoga naroda te ocijenio kako je zajedništvo toga naroda, ali i suživot s drugim narodima recept za njezinu opstojnost.
„BiH je bila i bit će domovina hrvatskog naroda, a zajedno ćemo se pobrinuti da ona postane i punopravna članica EU-a i NATO-a. To je moja i vaša domovina koju neizmjerno volimo i poštujemo, a hrvatski narod je njezin neotuđiv dio“, stoji u Čovićevu obraćanju.
On je pojasnio kako hrvatski narod trenutačno nije jednakopravan, te da ne može razvijati svoj vlastiti identitet u zajedništvu s drugim narodima.
„Nemamo sustav koji na učinkovit način štiti ustavno načelo konstitutivnosti i jednakopravnosti kroz zakone i institucije na svim razinama, osobito u Federaciji BiH. Sve nesavršenosti daytonskog uređenja, umjesto da s vremenom s dužnom pozornošću budu ispravljene, do krajnjih su granica iskorištene za daljnju eroziju pozicije hrvatskoga naroda kao najmalobrojnijeg“, naveo je Čović.
Dok se ne promijeni ustavno-pravni okvir Čović dodaje kako mu je temeljna zadaća osigurati da na izborima ostvari rezultat kako bi zaustavio udare na ‘konstitutivnost, jednakopravnost i politički subjektivitet Hrvata BiH’.

On je dodao kako pri tome nije proturječno zaštititi individualna i kolektivna prava na čemu inzistiraju bošnjačke stranke zauzimajući se za sustav jedan birač jedan glas.
„Ta dva načela u Bosni i Hercegovini se nipošto ne isključuju, niti to smije biti slučaj, već su neraskidivo vezana i uzajamno se prožimaju i nadopunjavaju, čemu je posvećena moja politička platforma. Sve to mi daje ogromnu snagu da ustrajem u borbi za afirmaciju ustavnog načela konstitutivnosti, kako ga je naš Ustavni sud nazvao ‘natkrovljujućeg načela Ustava Bosne i Hercegovine’, i okosnice temeljnog opredjeljenja da štitim i jačam temeljne odrednice ustavnog poretka Bosne i Hercegovine“, napisao je predsjednik HDZ-a BiH.
Čović i njegova stranka HDZ BiH prvi su u toj zemlji predstavili i svoju mobilnu aplikaciju za izbore na kojoj se nalazi program stranke, temeljne smjernice, popis kandidata i izborne aktivnosti.

Komentiraj