HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

ĆORIĆ “Računi potencijalno mogu biti veći”

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić jutros je u emisiji ‘A sada Vlada’ govorio o tome može li Hrvatska postati glavno energetsko čvorište regije kako tvrde iz Europske komisije, kakva je naša energetska strategija, kako smo već uspjeli ispuniti ciljeve za 2020. koji se tiču obnovljivih izvora, energetske učinkovitosti i emisije CO2, jesu li jedinice lokalne uprave spremne za provedbu Uredbe o razvrstavanje otpada koja sutra stupa na snagu.

Sutra na snagu stupa Uredba o razvrstavanju otpada, a Ćorić navodi kako sutra počinje ‘jedna nova era’. Očekuje da su jedinice lokalne samouprave donijele odluke koje su trebale donijeti i vjeruje da će ovo biti godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom. Nada se da ćemo ostvariti ciljeve zadane do 2020., a to je 50% otpada koji ćemo razvrstavati, krajem 2016. smo bili na 26%.

Prijelazno razdoblje, koje traže neke jedinice lokalne samouprave, počelo je, kaže Ćorič 1. studenog prošle godine, te su protekla tri mjeseca te jedinice mogle donijeti odluke na svojim gradskim ili općinskim vijećima. “Odvojenim prikupljanjem se tretira 26% komunalnog otpada, daleko je to od zadanih ciljeva, ali sama praksa postoji’. Odvojeno prikupljanje otpada nema alternative. Stari model u kojem otpad nismo tretirali i pretvarali ga u sirovinu napušten je”, rekao je ministar.

Nadzor odvajanja otpada će vršiti ministarstvo zaštite okoliša i energetike, ministar je govorio o obvezama građana i jedinicama lokalne samouprave koje su dužne osigurati infrastrukturu. Napomenuo je kako građane treba educirati, a na njima je da nakon informiranja pokažu ‘malo dobre volje’ i doprinesu čišćoj zemlji. Dodao je i da, potencijalno, računi mogu biti veći.

Pojasnio je da koncept gospodarenja otpadom ima moto da ‘onečiščivač plaća’ jer ipak mi stvaramo otpad, a što ćemo više odvajati, to će financijsko opterećene biti manje. “Oglušimo li se na odvajanje otpada, to će donijeti i veće račune”, dodao je.

Još je jednom komentirao sastanak u Budimpešti, na kojem su se on i ministrica gospodarstva Martina Dalić susreli s predstavnicima MOL-a- Kaže kako su vodili razgovor usredotočen na razmjenu informacija po pitanju procesa otkupa dionica INA-e jer je mađarska strana zainteresirana u kojoj fazi je proces.

Komentiraj