Teme za izradu aplikacija za Copernicus Hackathon Zagreb

facebook.com

Copernicus je ambiciozan europski program opažanja Zemlje, kreiran s ciljem razvoja informacijskih usluga utemeljenih na promatranju Zemlje, pomoću satelita i analizama in situ podataka. Pruža informacije za poboljšanje upravljanja okolišem, razumijevanje i ublažavanje posljedica klimatskih promjena te sigurnost.

Na održanom natječaju Europske komisije, Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu izborio se za organizaciju Copernicus Hackathona, natjecanja u kreiranju aplikacija namijenjenih korištenju podataka europskog programa. Cilj Hackathona je podržati stvaranje novih poslovnih ideja, kroz povećanje broja korisnika programa, čime će se podići razina svijesti o mogućnostima koje taj europski program nudi.

Natjecanje će se održati u dvije kategorije: profesionalnoj, namijenjenoj stručnjacima iz gospodarstva, znanstvenicima, istraživačima, inovatorima i studentima, koja je i službena kategorija natjecanja i u kojoj mogu sudjelovati osobe starije od 18 godina te učeničkoj, namijenjenoj srednjoškolcima.Također, svaki natjecateljski tim bit će sastavljen od stručnjaka s vještinama relevantnim za razvoj softvera, uključujući računalne programere, grafičke dizajnere i dizajnere sučelja, stručnjake za GIS i EO, voditelje projekata i tematske stručnjake. Pobjednički tim u profesionalnoj kategoriji dobit će mjesto u Copernicus Accellerator programu.

Tematska područja Hackathona su: Pametni gradovi i pametna uprava, Zaštita okoliša i klima i Primjena EO u industriji, poljoprivredi i šumarstvu. Događanje će se održati u prostorijama Sveučilišnog računskog centra (SRCE). Svi natjecatelji dobit će pristup podacima Copernicus programa (DIAS) i podršku mentora tijekom samog događaja.

Natjecanje za Hrvatsku i Sloveniju će se održati u Zagrebu 23. i 24. listopada, a organizira se u okviru Copernicus programa koju provodi Copernicus Relay & Copernicus Academy Hrvatska (CROC), pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Komentiraj