Clark Gable je zauvijek odredio definiciju macho muškarca

Autor:

Wikimedia Commons/Public Domain

Američki filmski glumac Clark Gable rođen je 1901. godine. Debitirao je 1928. na Broadwayju a u Hollywood je otišao dvije godine kasnije. MGM ga je prvo odbio a potom primio i već prve godine Gable je počeo igrati glavne romantične uloge. Proslavio se filmom ‘Dogodilo se jedne noći’ za koji je dobio Oscara 1934. godine. Njegov bezbrižni šarm i posebna muževnost dopadali su se i muškarcima i ženama. Od svih filmova koje je snimio vjerovatno najpoznatiji mu je klasik ‘Prohujalo s vihorom’ (1939).

Nakon smrti svoje treće supruge Carole Lombard, godine 1942. pristupa američkom ratnom zrakoplovstvu, gdje napreduje do bojnika i dobija odlikovanje. Po izlasku iz vojske vraća se u MGM. Gubeći pomalo na popularnosti, odavši se privremeno piću, 1954. raskida ugovor i prelazi u kompaniju 20th Century Fox. Godine 1960. John Huston ga angažira za glavnu ulogu ‘tvrdog’ kauboja u filmu ‘Neprilagođeni’, koju neki kritičari smatraju njegovom najboljom ulogom uopće. Nekoliko tjedana nakon završetka snimanja, 16. studenog 1960., umire od infarkta. Nastupio je u ukupno 75 filmova.

Neki su ga zvali najvećim zavodnikom 20. stoljeća, neki ga zvali Kraljem Hollywooda. Clark Gable zauvijek je odredio definiciju macho muškarca koji slama ženska srca. Markantan i vragolastog osmijeha, mogao je imati svaku ženu bilo da je ona bogata, siromašna, uspješna ili domaćica sa šestoro djece. No, on je usprkos savršenom tijelu, duhovitosti koju je posjedovao, karizmi kojom je zračio i bogatstvu koje je stekao, duboko u sebi bio veoma nesretan, mračan i u stalnom sukobu sa samim sobom. Žene su dolazile i prolazile kroz njegov život, brakove je započinjao i okončavao ih, i nikako se nije mogao zadržati kraj one idealne.

OZNAKE: clark gable

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.