Obilna kiša koja je tijekom vikenda pala na splitskom području izazvala je efekt od kojega se strahovalo: pepeo od ovoljetnih velikih požara potpuno je zamutio izvor rijeke Žrnovnice, s kojega se pitkom vodom napajaju neki rubni dijelovi grada.

Zbog ispiranja terena voda je potpuno pocrnila pa su gradske službe u noći s nedjelje na ponedjeljak uputile cisterne u naselja Žrnovnica i Korešnica. Vatrogasci su, pak, na raspolaganje stavili boce s pitkom vodom koje su ovog ljeta dobili kao donaciju građana.

Vodovod u Žrnovnici izgrađen je neovisno o splitskom gradskom vodovodu, pa stoga zasad nema opasnosti od zagađenja za veći broj stanovnika.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije potvrdio je da u naselju Žrnovnica i oko njega voda nije ispravna ni za piće, ni za zalijevanje poljoprivrednih kultura. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara pozvao je građane na oprez.

“Kiše su vjerojatno nanijele dio pepela u vodu. Uputili smo dvije cisterne s pitkom vodom i tako ćemo do daljnjega. U suradnji s Nastavnim zavodom obavljaju se mikrobiološke analize, a do njihovih rezultata molim stanovnike da ne koriste vodu iz tog autonomnog vodovoda. Nema razloga za veliku zabrinutost, ali pozivamo da se koristi isključivo voda iz cisterni”, kazao je Krstulović Opara.

Komentiraj