Cijene nafte porasle osmi dan zaredom

Pixabay

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima osmi trgovinski dan zaredom, nadoknadivši tako sve gubitke iz prethodnog mjeseca, nakon objave Saudijske Arabije da zagovara produljenje OPEC-ovih proizvodnih rezova i nakon lipnja.

Na londonskom je tržištu jutros cijena barela ojačala 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na najvišu razinu od početka ožujka. Cijena barela tako raste već 8. trgovinski dan zaredom, što je njezin najdulji dobitnički niz na londonskoj burzi od veljače 2012.

Na američkom se tržištu barelom se trguje po 26 centi višoj cijeni, od 53,66 dolara. Cijena barela na tom tržištu rase već 7. trgovinski dan zaredom.

Saudijska Arabija, najmoćnija članica OPEC, drugim je proizvođačima poručila da želi produljiti koordinirano smanjenje proizvodnje i nakon prve polovine godine, piše Wall Street Journal. OPEC i drugi proizvođači, uključujući i Rusiju, obvezali su se krajem prošle godine da će smanjiti proizvodnju za oko 1,8 milijuna barela dnevno (BPD) u prvoj polovini 2017. godine kako bi smanjile prezasićenost globalnog tržišta.

Saudijska Arabija je svoju proizvodnju smanjila i više nego što je obećala, za 4,5 posto od kraja 2016. godine.  „Saudijsko smanjenje proizvodnje išlo je ispred procjena i poduprlo je cijene nafte“, rekao je Jeffrey Halley iz singaporske brokerske kuće OANDA.

No, u SAD-u proizvodnja i zalihe nafte rastu. Američka vlada objavila je u utorak da će proizvodnja sirove nafte u 2018. porasti na 9,9 milijuna barela dnevno, u odnosu na 9,22 milijuna barela dnevno u ovoj godini. Također se očekuje se da će potrošnja u 2018. porasti za 340.000 barela dnevno, a višak će ići u izvoz ili će se uskladištiti.

Američke zalihe sirove nafte u ovom su mjesecu dosegnule rekordnih 535,5 milijuna barela. Službeni podaci o američkoj proizvodnji i zalihama bit će naknadno objavljeni kasnije popodne.

Zasebno, Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak vrijedila 53,36 dolara, što je 23 centa više u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Komentiraj