Cijene nafte iznad 76 dolara, trgovce brine opskrba

Autor:

Pixabay

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara budući da su zabrinutost za opskrbu s Bliskog istoka i smanjena proizvodnja u Libiji prevagnule nad strahovanjima za potražnju u uvjetima visokih kamatnih stopa.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 63 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 76,52 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,15 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 50 centi višoj cijeni, od 70,88 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1,27 dolara.

U utorak raspoloženje na tržištu obilježila su prigušena očekivanja da bi američka središnja banka mogla uskoro značajnije sniziti kamatne stope kako bi poduprla gospodarstvo, što bi značilo i snažniju potražnju na naftom.

Tržište će pratiti rezultate planova središnjih banaka da tek blago zakoče gospodarsu aktivnost kako bi obuzdale cijene, tumači analitičar OANDA-e Craig Erlam.

Trgovci prate i stanje na Crvenom moru zbog učestalih napada jemenskih Huta na brodove povezane s Izraelom koji po njihovom tumačenju predstavljaju izraz podrške Palestincima u Pojasu Gaze.

Središnje zapovjedništvo SAD-a izvijestilo je u utorak da su Huti ispalili dvije protubrodske balističke rakete u južnom dijelu Crvenog mora, koje nisu prouzročile materijalnu štetu.

Crveno more važna je ruta za transport nafte, ali i za svjetske trgovinske tokove i neki su brodari već preusmjerili brodove preko Rta dobre nade, što znači dulje putovanje  veće troškove.

U srijedu nervozu je pojačalo intenzivnije izraelsko bombardiranje Pojasa Gaze i ubojstvo zamjenika vođe palestinskog Hamasa u Bejrutu, koje signalizira širenje sukoba na Libanon, tumači Reuters.

Trgovce brine i smanjena proizvodnja na najvećem libijskom naftnom polju Sharara zbog prosvjeda, prema navodima dva inženjera.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u utorak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 16 centi, na 78,28 dolara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.