Cijene nafte iznad 77 dolara

Autor:

Pixabay

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 77 dolara, balansirajući između strahovanja od poremećaja u opskrbi s Bliskog istoka i zabrinutosti za potražnju u Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 49 centi nego na zatvaranju tržišta prošli petak i iznosila je 77,53 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 36 centi višoj cijeni, od 72,01 dolar.

Prvog radnog dana u novoj godini trgovci su se ponovo fokusirali na napetosti na Crvenom moru. Jemenski Huti napadima iskazuju podršku Palestincima u Pojasu Gaze, ometajući plovidbu brodova povezanih s Izraelom.

SAD je najavio međunarodnu pomorsku koaliciju koja bi trebala štititi plovidbu kroz Crveno more, a u nedjelu helikopterom je odbio napad Huta na Maerskov kontejnerski brod u Crvenom moru.

U akciji potopljena su tri broda Huta i poginulo je 10 pripadnika oružanih postrojbi na plovilima, pojačavši rizik širenja sukoba u regiji i blokade ključne rute transporta nafte s Bliskog istoka.

Maersk je objavio da će tokom dana odlučiti hoće li ustrajati u odluci o vraćanju brodova sa zaobilazne rute oko Rta dobre nade na uobičajeni pravac kroz Suez.

“Važni pokretači (cijena nafte) bit će i dalje geopolitika i gospodarski rast”, naglašava John Paisie iz Stratas Advisorsa. “Sukob Izraela i Hamasa mogao bi eskalirati i podići premije rizika”, objašnjava.

Ulagače zabrinjavaju naznake posustajanja kineskog gospodarskog rasta nakon što se aktivnost u industriji u prosincu smanjila treći mjesec zaredom, prema vladinim podacima objavljenim u nedjelju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u petak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 1,87 dolara, na 78,44 dolara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.