Cijene nafte porasle prema 78 dolara, u fokusu Crveno more

Autor:

Pixabay

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 78 dolara budući da su ulagače pred kraj godine ponovo zaokupile napetosti u Crvenom moru, zasjenivši zabrinutost za potražnju u okruženju visokih kamatnih stopa i posustalog gospodarstva. 

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 72 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 77,87 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 72,53 dolara.

Trgovci su se zadnjeg radnog dana u godini ponovo usredočili na napetosti u Crvenom moru nakon što je SAD objavio da je oborio dron i balistički projektil koji su ispalili jemenski Huti.

“(Američki vojni brod) USS Mason (DDG 87) oborio je u južnom dijelu Crvenog mora jedan dron i jedan protubrodski balistički projektil koji su ispalili Huti”, objavilo je američko središnje zapovjedništvo (CENTCOM).

Nijedan brod na tom području nije prijavio ozljede pomoraca ni materijalnu štetu.

Huti napadima iskazuju podršku Palestincima u Pojasu Gaze, ometajući plovidbu brodova povezanih s Izraelom.

Novi incident ponovo je aktualizirao pitanje rizika u Crvenom moru koje je ublažio signal danskog brodara Maerska da bi zbog najavljene međunarodne vojne operacije mogao vratiti brodove na rutu kroz Sueski kanal. Do sada preusmjeravali su ih preko Rta dobre nade.

SAD je najavio međunarodnu pomorsku koaliciju koja bi trebala štititi plovidbu kroz Crveno more, ali brojni saveznici oklijevaju ili najavljuju povlačenje, otkrivajući podjele oko izraelskog rata u Gazi i američke potpore Tel Avivu.

Zaoštravanje napetosti na važnoj svjetskoj pomorskoj ruti zasjenilo je zabrinutost za potražnju zbog podignutih kamatnih stopa koje koče gospodarsku aktivnost.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici pokušavaju parirati slabijoj potražnji smanjenom opskrbom, trenutno za oko šest milijuna barela dnevno, što odgovara oko šest posto globalne ponude.

Zbog praznika OPEC ni danas nije objavio cijenu barela košarice nafte svojih članica. Prošli četvrtak stajao je 80,84 dolara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.