Cijene nafte blizu 86 dolara, Fed stišao zabrinutost za potražnju

Autor:

Pixabay

Cijene nafte primaknule su se u četvrtak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je ulagače ohrabilo zadržavanje kamatnih stopa u SAD-u na važećoj razini, prigušivši zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 91 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 85,54 dolara.

Na američkom tržištu barelom se u četvrtak trgovalo po 83 centa višoj cijeni od 81,27 dolara.

Trgovce je u srijedu ohrabrila američka središnja banka potvrdom važeće razine kamatnih stopa, u rasponu od 5,25 do 5,50 posto. Više kamatne stope koče gospodarski rast i prigušuju potražnju za naftom, kojoj je dodatni uteg i jačanje dolara u takvim okolnostima.

Fed je počeo podizati kamatne stope u SAD-u u ožujku prošle godine, a na završetku jučerašnje sjednice upozorio je da bi ih još mogao ponovo podići s obzirom na snažno gospodarstvo. “Tržišta financijske imovine pozitivno su jučer reagirala na Fed i mislim da nafta pratila taj trend blagim rastom cijena”, rekao je Callum Macpherson iz Investeca.

Dužnosnici američke središnje banke bili su podijeljeni u ocjeni jesu li uvjeti financiranja dovoljno strogi da kontroliraju inflaciju ili treba još više zauzdati gospodarstvo koje postiže bolje rezultate no što se očekivalo.

Inflacija u SAD-u zadržala se u rujnu na 3,4 posto, treći mjesec zaredom.

“Ciljana stopa inflacije od dva posto još nije dosegnuta, ali monetarno pooštravanje postiže ciljani efekt i dodatno povećanje kamatnih stopa vjerojatno bi donijelo više štete nego koristi”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Industrija eurozone bilježila je pak u listopadu još snažniji pad aktivnosti nego u rujnu, prema padu indeksa menadžera nabave (PMI) u industriji za 0,3 boda, na 43,1 bod. Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosi.

Sukob Izraela i palestinskog Hamasa pao je u četvrtak u drugi plan, iako trgovci i dalje strahuju da bi se mogao proširiti i na druge zemlje u bliskoistočnoj regiji i poremetiti opskrbu naftom.

Žestoke borbe vodile su se u četvrtak u blizini grada Gaze u blokiranoj istoimenoj palestinskoj enklavi, uz prodor izraelskih tenkova i otpor Hamasa. U Gazi je do sada u izraelskim napadima poginulo više od 8.700 ljudi, prema podacima palestinskih vlasti.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je barel košarice nafte njezinih članica u srijedu pojeftinio 1,50 dolara, na 88,56 dolara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.