Chutney umak, lijek protiv dehidracije

Chutney umak od korijandra i metvice odličan je protiv dehidracije, piše krenizdravo.hr

Chutney poboljšava probavu, potiče apetit, ublažava prekomjernu žeđ i hladi tijelo.

Sastojci za jednu šalicu:
– 2 šalice krupno nasjeckanih listova svježeg korijandra,
– 1/2 šalice nasjeckane svježe metvice,
– 2 jušne žlice samljevenog kokosa u prahu (opcija),
– 1/4 glavice crvenog luka srednje veličine, krupno isjeckane (po želji),
– 2 – 3 češnja češnjaka (po želji),
– sok od 1 limuna.

Začini:
– 1 komad svježeg đumbira (duljine palca), oguljen i krupno isjeckan,
– 1/2 čajne žličice sjemenki kumina,
– 1/2 žličice komorača u prahu (po izboru),
– ¼ blage čili paprike, sitno isjeckane,
– sol

Upute:

Izmiješajte sve sastojke u blenderu i po potrebi dodajte 2 – 3 žlice vode kako biste dobili gustu konzistenciju. Ovaj zeleni umak blago začinjenog i osvježavajućeg okusa servirajte uz jela s povrćem i rižom ili koristite kao namaz za sendviče.

Chutney je tradicionalan dio azijske kuhinje, ali je popularan diljem svijeta. Omiljen je prilog u ayurvedskim jelima jer potpomaže probavu i metabolizam. Riječ “chutney” dolazi od hindu riječi chattni što u prijevodu znači “lizati”.

Chutney je pikantno-slatko-kiseli umak čiji zadovoljavajuć okus daje poseban naglasak drugim jelima. Postoje razne varijacije chutneyja, a obično se sastoji od svježe pripremljenog ili skuhanog voća, ukiseljenog ili svježeg povrća, ljutih papričica i začina.

Ljekoviti začini koje koristimo u pripremi chutneyja čiste tijelo te antioksidativnim i protuupalnim svojstvima jačaju imunitet.

Komentiraj