Četiri hrvatske znanstvenice postale stipendistice programa 'Za žene u znanosti'

Sasa Cetkovic

Održana je trinaesta po redu svečana dodjela stipendija Nacionalnog programa ‘Za žene u znanosti’.
U Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti odabrane su četiri perspektivne hrvatske znanstvenice: Ana Barić (Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu), Lidija Barić (Medicinski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku), Andreina Belušić Vozila (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geofizički odsjek) i Svjetlana Dekić (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Biološki odsjek). Izborno povjerenstvo sastavljeno od vodećih hrvatskih znanstvenika je odabralo i nagradilo najuspješnije mlade hrvatske znanstvenice.
Nacionalni program stipendiranja u organizaciji L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture u Hrvatskoj je prisutan trinaest godina te je do sada nagradio 50 izvanrednih hrvatskih znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorskih disertacija iz prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja.
“Stipendija ‘Za žene u znanosti’ za mene predstavlja prvenstveno veliko priznanje za dosadašnja odricanja, ali svakako i dodatni poticaj da se nastavim baviti znanošću. Osim financijske potpore koju ova stipendija pruža, naglasila bih kako me još više veseli spoznaja da netko misli na nas, žene znanstvenice kojima je nerijetko potreban dodatan poticaj da budu ustrajnije u svojoj ljubavi prema znanosti. Program potiče vrijednosti kao što su ravnopravnost, predani rad i želja za boljom budućnosti te mi je iznimna čast biti dijelom ove lijepe priče“, izjavila je stipendistica Ana Barić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.
Prema podacima objavljenim u ožujku 2019. godine u publikaciji ‘She Figures 2018’, statističkom izvješću koje svake tri godine izdaje Europska komisija zaključuje se da broj žena s karijerom u istraživačkom sektoru u Europi polako raste. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima su te razlike manje od 0.5 %. Iz statističkih podataka navedene publikacije zaključuje se kako su žene u znanosti i dalje nedovoljno zastupljene na području cijelog teritorija Europske unije.

FOTO: Sasa Cetkovic

Komentiraj