Čelnici turske vojske razmatraju mogućnost ofenzive u Siriji

Turski ministar obrane Hulusu Akar sastao se u četvrtak s vojnim dužnosnicima kako bi razmotrili moguću ofenzivu istočno od Eufrata u Siriji.

Sastanak je održan dan nakon što je Turska rekla da će pokrenuti ofenzivu ukoliko se sa Sjedinjenim Državama ne realizira dogovor o planiranoj “sigurnoj zoni” u Siriji i poručila da joj “ponestaje strpljenja” s Washingtonom.

Operaciju, koja bi bila treći turski vojni upad u Siriju u tri godine, prvi je ranije ove godine najavio turski predsjednik Tayyip Erdogan ali je potom odgođena.

Nakon objave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o povlačenje američkih vojnika sa sjevera Sirije, dva saveznika iz NATO-a su se dogovorila stvoriti sigurnu zonu u Siriji duž sjeveroistočne granice te zemlje s Turskom u kojoj ne bi bilo kurdske milicije YPG.

Ta je kurdska milicija bila glavni saveznik SAD-a  u Siriji tijekom borbi protiv Islamske države ali je Turska smatra terorističkom organizacijom, kao i Kurdsku radničku partiju (PKK) čiji militanti vode pobunu unutar Turske.

Ankara kaže da SAD blokira napredak u uspostavi takve zone i traži od Washingtona da raskine veze s YPG-om.

Izaslanstvo SAD-a predvođeno posebnim izaslanikom Jamesom Jeffreyem ovoga je tjedna iznijelo prijedloge  koji nisu zadovoljili turske dužnosnike, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Akar je u četvrtak u Ankari turskim vojnim dužnosnicima rekao da je Turska iznijela svoja gledišta izaslanstvu SAD-a. “Pononvo smo im naglasili da nećemo tolerirati odlaganja te da ćemo, ako bude potrebno, preuzeti incijativu”, rekao je Akar, prenijelo je ministarstvo obrane.

Jedan od turskih dužnosnika je rekao da “ne mogu dijeliti pojedinosti o tome što poduzimaju” glede sigurnosne zone, te ustvrdio da se tamo nalazi još 1000 boraca YPG-a.

Komentiraj