ČEFERIN ZA NACIONAL: ‘Zbog Superlige sam dobio izravne i neizravne prijetnje’

Autor:

05.04.2024., Grosuplje - Aleksander Ceferin, predsjednik UEFA-e. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Predsjednik UEFA-e uoči Eura u Njemačkoj ekskluzivno za Nacional govori o Hajduku, Bobanu, Modriću, Kustiću, VAR tehnologiji, politici, optužbama da je promjenom Statuta htio samom sebi osigurati neograničeni mandat, ali i otkriva što je od njega tražio Luis Rubiales

“Vaši izbori su kao vaše prvenstvo u nogometu. Ovoga puta bit će baš zanimljivo i u nogometu i u politici”, rekao je odmah na početku neformalnog dijela razgovora za Nacional Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, krovne europske nogometne organizacije. Iako ga je na razini znatiželje zaintrigiralo tko ima više šanse osvojiti vlast u Hrvatskoj, Plenković ili Milanović, odmah prelazimo na nogometne teme. Još su samo dva mjeseca do početka Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj, sigurnosna situacija je kompleksna, ali Čeferin kaže da dobro surađuju s njemačkom policijom.

Njegov raspored planiran je mjesecima unaprijed. Intervjue daje rijetko.

Ako slučajno prolazite Grosupljem, mjestom 10-ak kilometara od Ljubljane, ništa vam posebno neće ukazati na to da u tom modernom i urednom malom mjestu živi jedan od najmoćnijih ljudi svijeta, prvi čovjek UEFA-e Aleksander Čeferin. Doduše, rodno Grosuplje je za Čeferina samo vikend-odredište jer radni dio tjedna provodi u uredu u Švicarskoj ili tko zna gdje u svijetu. Grosuplje je preraslo u poželjno mjesto za život, sve je više urbanih vila i zgrada, kuće su lijepe s urednim okućnicama. U jednoj od njih živi i Čeferin, vrlo blizu odvjetničkog ureda iz kojeg se lansirao u svijet nogometa. Status u tom uredu, koji je osnovao još njegov otac Peter, Čeferin je zamrznuo dolaskom najprije na čelo Slovenskog nogometnog saveza 2011., a potom i na čelo UEFA-e 2016. godine kao novo lice, osvježenje u nogometnom svijetu zaraslom u močvare.

Uz brojne izazove u vidu covida i sigurnosnih kriza koje su obilježile njegovu eru na čelu UEFA-e, Čeferinov mandat svakako će ostati upamćen po tome što je uspješno stopirao priču o osnivanju takozvane Superlige najbogatijih klubova i time se zamjerio nekima od najmoćnijih i najbogatijih svjetskih biznismena i nogometnih moćnika koji su gurali tu ligu.

No Čeferin se našao i pod pritiskom optužbi da nedavnim izmjenama Statuta UEFA-e želi sebi osigurati još jedan mandat na čelu te organizacije nakon što mu 2027. istekne i aktualni, treći mandat. Nominalno ga je upravo zbog toga napustio Zvonimir Boban, jedan od najbližih suradnika. Čeferin ne želi priznati da ga je to ljudski pogodilo, na spomen Bobana odmahuje rukom i poručuje da je nebitan. Ta situacija u međuvremenu je riješena tako što je Čeferin sam izjavio da se neće više kandidirati za predsjednika UEFA-e.

No tri godine mandata još su pred njim, planova ima puno. U njegovu slovenskom uredu dotakli smo se i predstojećeg Europskog nogometnog prvenstva i huliganizma na stadionima, spornih točaka oko VAR suđenja i hrvatskih sudaca, političkih upliva u nogometne arene, ali i nove afere koja upravo potresa španjolski nogomet, a u čijem je središtu nekadašnji visoki dužnosnik UEFA-e.

NACIONAL: U javnosti je bilo prezentirano da su promjene Statuta UEFA-e odrađene kako biste se vi i nakon isteka trećeg mandata mogli ponovno kandidirati. Koja je bila svrha tih promjena ako ste po njihovu usvajanju izjavili da se nemate namjeru još jednom kandidirati?

Najbitnija stvar je da mi zbog greške administracije nismo imali ograničenje (limit) mandata. To sam sto puta objasnio, ali znate kako je kad prevlada senzacionalizam. Svi misle da to radiš zbog sebe. No da nismo promijenili Statut, ne bi bilo ograničenja mandata i ja bih se mogao kandidirati do kad god bih želio. I nakon 2031. mogao bih se kandidirati bez promjene Statuta. Ali tipično u takvim situacijama, odmah se jave neki koji ne razumiju da su cipele za njih prevelike pa bi i oni voljeli nešto biti. Međutim, potpora na Skupštini je sve rekla….

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.