ČEFERIN ZA NACIONAL: Poljud i Maksimir su sramota! Nemate stadion koji bi ugostio neku ozbiljnu utakmicu

Autor:

05.04.2024., Grosuplje - Aleksander Ceferin, predsjednik UEFA-e. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin u velikom intervjuu za Nacional komentirao je broje teme – od nadolazećeg Europskog prvenstva u Njemačkoj do afere VAR-leaks u Hrvatskoj.

Uz brojne izazove u vidu covida i sigurnosnih kriza koje su obilježile njegovu eru na čelu UEFA-e, Čeferinov mandat svakako će ostati upamćen po tome što je uspješno stopirao priču o osnivanju takozvane Superlige najbogatijih klubova i time se zamjerio nekima od najmoćnijih i najbogatijih svjetskih biznismena i nogometnih moćnika koji su gurali tu ligu.

No Čeferin se našao i pod pritiskom optužbi da nedavnim izmjenama Statuta UEFA-e želi sebi osigurati još jedan mandat na čelu te organizacije nakon što mu 2027. istekne i aktualni, treći mandat. Nominalno ga je upravo zbog toga napustio Zvonimir Boban, jedan od najbližih suradnika. Čeferin ne želi priznati da ga je to ljudski pogodilo, na spomen Bobana odmahuje rukom i poručuje da je nebitan. Ta situacija u međuvremenu je riješena tako što je Čeferin sam izjavio da se neće više kandidirati za predsjednika UEFA-e.

No tri godine mandata još su pred njim, planova ima puno. Sam Čeferin izjavio je da je Hrvatska, kad se gleda po broju stanovnika, najbolja nogometna nacija na svijetu. Međutim, hrvatski premijer Andrej Plenković je 2018., nakon osvojenog srebra na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, izjavio: “Moramo naći dugoročno rješenje za nacionalni nogometni stadion. Kad ako ne sada?” Je li neobično da Hrvatska, kao tako velika nogometna nacija, praktički nema riješenu infrastrukturu?

“Slažem se, smatram da je nogometna infrastruktura u principu sramotna. Slovenija ima bolju infrastrukturu od Hrvatske, a mi smo manja zemlja s manje nogometnih uspjeha. Iako ni kod nas država nije uložila ni jedan euro u nogometnu infrastrukturu. Drago mi je da sada govore o nacionalnom stadionu i o velikim investicijama u sportu, nadam se da to nije predizborna kampanja, ali Savez mi kaže da su to ozbiljne stvari i da će sada puno investirati. Ali, po meni, Hrvatska nema ni jedan stadion koji bi mogao ugostiti neku ozbiljnu utakmicu. Još je najbolji riječki stadion. Osijek je novi, ali je sve to malo. A Poljud i Maksimir su sramota“, rekao je Čeferin za Nacional.

Dodao je da se radi o infrastrukturi iz 1970-ih godina. “Kad vidiš još onu zatvorenu tribinu na Maksimiru… Mi smo blizu da ne dozvolimo da se tamo više igraju europske utakmice. Već smo više puta bili blizu toj odluci. Sad se nadamo da će se nešto pomaknuti. Čitao sam da su nešto dogovorili s gradom, s crkvom, s državom, s HNS-om, ali ne znam detalje”, dodao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Lumumba

prije 3 mjeseca

Zašto bi Hrvatskoj uopće trebao bolji stadion? Da se, takozvani navijači mogu međusobno mlatiti i razbijati narodnu imovinu????? Nama treba policija sposobna držati pod kontrolom kriminalce i mafijaše koje nogometni klubovi podržavaju i financiraju. Tako zvani "sport" po sistemu kruha i igara ne treba nikome. Vratite nam amatersko bavljenje sportom poradi mentalnog i fizičkog zdravlja nacije, a ne poradi veličanja pojedinaca koji zdravoj mladeži ni po čemu ne mogu biti uzor, i koji su nadasve poznati po regularno završenoj osnovnoj školi, ako i to. Trebaju nam mladi pametni ljudi, sposobni upisa na veleučilišta, sposobni završiti studije i voditi Lijepu Našu u ljepšu budućnost. Trebaju nam moderne obrazovne ustanove, a ne nogometne arene.