Capak: “Rast broja zaraženih u Zadru je zbog košarkaške utakmice, to nam je opomena svima”

Nacionalni stožer civilne zaštite u petak održava konferenciju za medije na temu epidemije koronavirusa. Uoči konferencije objavljeni su i najnoviji podaci, u Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 118 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminule su četiri osobe.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 552. Među njima je 209 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata.

U samoizolaciji su trenutno 3643 osobe, rečeno je na početku konferencije.

“Prije tjedan dana smo imali 113 novoboljelih, a tjedan prije toga 134 novoboljela. U proteklom tjednu, od ponedjeljka do petka, imali smo ukupno 468 novooboljelih, dok u ovom tjednu, od ponedjeljka do petka, imamo 348 novooboljelih što je za 25 posto manje.

Trenutna incidencija je 27.9, najniža je u Istri, a najviša u Zadarskoj županiji – 146.9″, rekao je Capak”, rekao je Krunoslav Capak.

Dodao je da je incidencija u Zadarskoj županiji najveća zbog košarkaške utakmice.

“Nakon one košarkaške utakmice u Zadru imamo porast udjela zaraženih u testiranima. 35 posto novooboljelih je iz Zadarske županije. Inicijalni događaj je bila ta utakmica gdje su se ljudi okupili bez ikakvih mjera. 70 posto novooboljelih u Zadarskoj županiji su mladi ljudi, mlađi od 40 godina.

Rast broja novooboljelih možemo pripisati utakmici, a potom i svečanostima u restoranima. Inicijalni događaj je utakmica. To nam je svima upozorenje, da iako je situacija povoljna, iako je toplo vrijeme, iako smo cijepljeni, da i dalje trebamo biti oprezni. Jer ovakvi događaji mogu nam srušiti trenutno zelenilo koje imamo na karti ECDC-a i koji nas mogu koštati nedolaska brojnih turista koji su namjeravali doći”, rekao je Capak.

Naveo je i da smo u Europi na 11. mjestu po incidenciji. Najbolja je Malta, a najgori je Portugal.

Po smrtnosti je Hrvatska na 20. mjestu zemalja Europske unije.

Uskoro opširnije…

Podsjetimo, premijer Plenković u petak je objavio da je Hrvatska u četvrtak prešla broj od milijun osoba cijepljenih s obje doze cjepiva protiv Covida-19.

Na novoj epidemiološkoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska se “zazelenila”.

Komentiraj