Capak: “Nije prioritet protiv gripe cijepiti zdravu djecu”

Nije prioritet cijepiti zdravu djecu protiv gripe, kazao je u Dnevniku HTV-a ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, najavljujući da će cjepivo protiv gripe biti besplatno za starije od 65 godina, sve s kroničnim bolestima i imunokompromitirane, te zdravstvene djelatnike i djelatnike u domovina za starije.

Ostali će građani cjepivo plaćati 95 kuna po dozi, kazao je Capak, koji je kazao kako se djeca mogu cijepiti, ali “ima mi u Hrvatskoj smatramo da ima važnijih prioriteta”.

Capak je komentirao izvještaje kako je na južnoj hemisferi, gdje već traje istodobna sezona gripe i koronavirusa, ove godine gripa znatno slabija. “To je jako važno. Mjere za sprečavanje koronavirusa smanjuju i gripu, pa je gripa zato na južnom hemisferi gotovo na deset posto od prošle godine. Nadamo se da će tako biti i kod nas. Mjere su važne, ali ipak treba reći da je protiv gripe cijepljenje najbolje”, kazao je Capak.

Hrvatska je ve godine kupila sedamsto tisuća doza cjepiva protiv gripe, što je gotovo dvostruko više nego lani, a Capak kaže kako se već vidi veliki interes građana za cijepljenjem.

Ponovio je ocjenu kako broj zaraženih već dva tjedna pada, pa se epidemolozi nadaju da će tako i nastaviti. “Pribojavali smo se škole, ali sada vidimo da je nešto pao broj djece u samoizolaciji i zaraženih. Nadamo se da će tako biti i dalje”, kazao je ravnatelj HZJZ-a.

Komentiraj