CANNES 2024, 1. DAN: Suze Meryl Streep i jačanje uloge žena na filmskom festivalu

Autor:

Festival de Cannes 2024 -77e édition - ceremonie d'Ouverture - Le deuxieme acte- Meryl Streep,Image: 873099200, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Lionel Guericolas / MPP / Crystal Pictures / Crystal pictures / Profimedia

Lionel Guericolas/MPP/Crystal Pictures / Crystal pictures/Profimedia

Filmski festival u Cannesu, koji je otvoren u utorak, 14. svibnja, morao je promijeniti nešto u odnosu na prošlu godinu. Tada je festival otvorio film „Jeanne du Barry“ koji je režirala Maiwenn, glavnu ulogu glumi Johnny Depp, a dobar dio francuske javnosti žestoko je kritizirao odluku festivala, odnosno njegovog direktora Thierryja Fremauxa, da upravo taj film otvori festival. I to ne zbog toga jer je loš, a doista je loš, već zato što u njemu glumi Johnny Depp kojeg isti taj dio javnosti smatra osobom koja je maltretirala svoju bivšu suprugu Amber Heard. U odnosu na prošlu godinu mnogo se toga u francuskom javnom prostoru promijenilo zbog čega se i stav festivala morao promijeniti.

Naime, Francuska je zemlja u kojoj MeToo pokret nije imao toliki utjecaj kakav je imao u Americi. No, slučaj Gerarda Depardieua, koji će se u listopadu naći na optuženičkoj klupi jer je osumnjičen za seksualno napastovanje, te glumice Judith Godrèche, koja je objavila da su je, kao maloljetnicu, seksualno napastvovala dva slavna francuska redatelja Jacquesa Doillon i Benoît Jacquot, natjerala je i francusku javnost kao i pravosuđe da reagira drugačije do sada. Festival u Cannesu je to prepoznao pa će tako u srijedu biti prikazan kratki film Judith Godrèche pod nazivom „Me Too“ koji se bavi ispovijestima žrtava seksualnog nasilja. Za predsjednicu ovogodišnjeg žirija odabrana je Greta Gerwig, redateljica filma „Barbie“, dok je još prošle godine za predsjednicu festivala postavljena producentica Iris Knobloch koja je rekla „Osjećam se snažnije no prošle godine. Možemo vidjeti napredak koji je postignut s puno više filmova čiji su autori žene te s mnogo više žena koje progovaraju. Zato je važno što je Greta Gerwig ovogodišnja predsjednica žirija“. Inače, Greta Gerwig je tek druga redateljica u povijesti festivala koja je odabrana za predsjednicu žirija, prva je bila Jane Campion 2014. godine.

Greta Gerwig, FOTO: Lionel Guericolas/MPP/Crystal Pictures/Crystal pictures/Profimedia

Ipak, na konferenciji za novinare članova žirija održane u utorak Greta Gerwig nije željela previše govoriti o tim problemima te je davala diplomatske odgovore. „Mislim da je dobro da ljudi u filmskoj zajednici pričaju svoje priče i pokušavaju promijeniti stvari na bolje. Vidjela sam značajne promjene u američkoj filmskoj zajednici i mislim da je važno da nastavimo širiti taj razgovor. Mislim da to pomiče sve u pravom smjeru kako bi te linije komunikacije ostale otvorene“, izjavila je Greta Gerwig. U ponedjeljak je direktor festivala Thierry Fremaux održao konferenciju za novinare na kojoj je otvoreno govorio o kontroverzama koje prate festival. „Prije smo govorili samo o filmovima. Najveća briga bila je hoće li filmovi biti prihvaćeni ili će ih mrziti“, kazao je Fremaux i dodao „Ove godine pokušat ćemo imati festival brz kontroverzi. To ne znači da ih neće biti ali one neće doći od samog festivala. Razlog zbog smo ovdje su filmovi. Želimo vratiti filmove u središte zbivanja“.

Festival je u utorak navečer otvoren francuskim filmom „Drugi čin“ redatelja Quentina Dupieuxa u kojem glavne uloge glume Léa Seydoux, Vincent Lindon i Louis Garrel. Sam festival zajedno su proglasili otvorenim Juliette Binoche i Meryl Streep. Meryl Streep došla je na festival kako bi primila nagradu za životno djelo koju joj je uručila upravo Juliette Binoche. A taj dio, kada Juliette Binoche govori 74-godišnjoj Meryl Streep koliko je velika glumica, doveo je do ruba suza i njih dvije ali i uzvanike na otvorenju. Nabrajajući neke od filmova u kojima je glumila francuska zvijezda proglasila ju je „svjetskim blagom“ dodajući „promijenila si način na koji gledamo filmove“. Meryl Streep kazala je kako je posljednji puta bila na festivalu kada je imala 40 godina, već je bila majka troje djece, i mislila je kako joj je karijera okončana. „U to vrijeme, to nije bilo nerealno za očekivati od glumica. A jedini razlog zbog kojeg sam ovdje večeras i zbog kojeg sam nastavila glumiti jesu daroviti umjetnici s kojima sam radila, uključujući gospođu predsjednicu“, pri čemu je pokazala na Gretu Gerwig koja je 2019.režirala film „Male žene“ u kojem je glumila upravo Meryl Streep.

Što se tiče 22 filma koji se ove godine natječu za Zlatnu palmu, tradicionalno su uvršteni novi filmovi poznatih autora kao što su Paul Schrader (“Oh, Canada”), David Cronenberg (“The Shrouds”), Francis Ford Coppola (“Megalopolis”) i Andrea Arnold (“Bird”) kao i mnogih međunarodnih redatelja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.