CANNES 2024 Značajno manje redateljica natjecat će se ove godine za Zlatnu palmu

Autor:

May 28, 2023, Italy: Foto IPP/Daniele Cifala'.Cannes 27/05/2023.Palme D'Or Winners Photocall - The 76th Annual Cannes Film Festival.nella foto : Justine Triet,Image: 779859678, License: Rights-managed, Restrictions: * China, France, Italy, Germany, Japan, Netherlands, Poland, Switzerland and UK Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Italy Photo Press / Zuma Press / Profimedia

Italy Photo Press / Zuma Press / Profimedia

Prošle godine na filmskom festivalu u Cannes redateljice su bile zastupljene kao nikad prije. Od 21 filma koji se natjecali za Zlatnu palmu čak sedam režirale su žene a jedna je, na kraju, bila i pobjednica. Bila je to Justine Triet s filmom „Anatomija pada“. U četvrtak je objavljen veći dio filmova koji će biti prikazan na ovogodišnjem festivalu u Cannesu a od, do sada objavljenih, 19 naslova u trci za Zlatnu pamu, samo četiri režirale su žene. Time se festival vratio na razinu iz 2021. godine.

U ovogodišnjoj konkurenciji za Zlatnu palmu naći će se filmovi „Bird“ Andree Arnold, „The Substance“ Coralie Fargeat, „All We Imagine as Light” Payal Kapadie i „Wild Diamond“ Agathe Riedinger. To znači da će 21 posto konkurencije za Zlatnu palmu činiti filmovi redateljica. Istina, direktor festivala Thierry Frémaux rekao je da lista filmova nije kompletirana te da će u slijedećim danima biti objavljena još tri naslova koja će se natjecati za Zlatnu palmu. Konkurenciju će im činiti novi filmovi poznatih redatelja kao što su, između ostalih, Francis Ford Coppola, Yorgos Lanthimos, David Cronenberg, Ali Abbasi, Sean Baker, Jia Zhangke, Paul Schrader i Paolo Sorrentino.

Po pitanju redateljica ovogodišnja selekcija je razočaranje. Nakoon što su se 2021. u konkurenciji za Zlatnu palmu našli filmovi četiri redateljice, 2022. ih je bilo pet, 2023. čak sedam. Dapače, 2021. je pobijedio film „Titan“ redateljice Julia Ducournau, a 2023. je, kao što smo naveli, pobijedio film „Anatomija pada“ redateljice Justine Triet.

Ako je to neka utjeha, predsjednica ovogodišnjeg žirija je žena, i to Greta Gerwig, redateljica hita „Barbie“. Ona je prva Amerikanka predsjednica žirija i druga žena u u ovom stoljeću nakon što je 2014. predsjednica bila Jane Campion.

Ove godine filmski festival u Cannesu će se održati od 14. do 25. svibnja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.