Slavko Midzor/PIXSELL

Butković čestitao hrvatskim pomorcima njihov dan

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture u tehničkoj Vladi Oleg Butkovića uputio je u subotu u povodu Međunarodnog dana pomoraca, 25. lipnja čestitku hrvatskim pomorcima koji svojim radom, kako je istaknuo, doprinose pomorstvu kao nezamjenjivoj grani svjetskog gospodarstva.

“Sa željom da i dalje ostanete u samom vrhu svjetskog pomorstva, neka vam je mirno more te brz i siguran povratak vašim obiteljima”, poručio je ministar, koji je čestitku i riječi ohrabrenja uputio i budućim pomorcima koji pohađaju pomorske škole i fakultete, te njihovim obiteljima, navodi se u priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Ministarstvo ističe da je prepoznalo potrebu osiguravanja visoke razine obrazovanja i izobrazbe hrvatskih pomoraca kako bi mogli odgovoriti zahtjevima suvremenog brodarstva, zaštititi ljudske živote na moru i biti čuvarom morskog okoliša. Kako bismo potaknuli izbor pomorskog obrazovanja i karijere Ministarstvo nastavlja sa programom stipendiranja učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta, navodi se u priopćenju.

Hrvatski brodari ulažu u razvoj vlastitog kadra, a interes je države da oni u najvećoj mogućoj mjeri ukrcavaju na svoje brodove vježbenike radi obavljanja vježbeničke službe. U tom smislu Vlada Republike Hrvatska sufinancira ukrcaj vježbenika palube, stroja i elektrotehnike na brodove u međunarodnoj i nacionalnoj plovidbi, te planiramo nastavak ovog programa za naredno trogodišnje razdoblje.

Težimo i tome da zadržimo kvalitetno brodarstvo pod hrvatskom zastavom te da naši brodovi zadovoljavaju najviše europske i svjetske standarde životnih i radnih uvjeta pomoraca, poručio je Butković.

Hrvatsko je zakonodavstvo usklađeno s izmjenama i dopunama Međunarodne konvencije o standardima za izobrazbu, izdavanjem svjedodžbi i držanje straže pomoraca iz 2010. godine koje stupaju na snagu 1. siječnja 2017. godine.

Komentiraj