FaH

Brojni Moskovljani odali počast Borisu Nemcovu

Oko 7500 ljudi izašlo je u subotu na moskovske ulice na prvu godišnjicu ubojstva ruskoga oporbenog političara Borisa Nemcova, objavilo je rusko ministarstvo unutarnjih poslova.

Novinska agencija Dozhd, naklonjena oporbi, izvijestila je o 20.000 prosvjednika.

Okupljanje u Moskvi jedno je od mnogih u više većih ruskih gradova, u znak sjećanja na nekadašnjeg zamjenika ruskog premijera koji je bio žestok kritičar ruskoga predsjednika Vladimira Putina. Navodno je ubijen jer je planirao objaviti dokaze o ruskoj umiješanosti u sukob u Ukrajini.
Mimohod je poduprla Nemcovljeva Stranka narodne slobode, poznatija po akronimu PARNAS. “Nikada nećemo zaboraviti niti oprostiti”, izvikivali su okupljeni.
Na čelu moskovske kolone bio je nekadašnji premijer u Putinovoj vladi Mihail Kasjanov, koji se ove godine natječe za mjesto čelnika PARNAS-a.
“Ovdje smo da bismo odali počast velikom čovjeku koji je sanjao o demokratskoj Rusiji”, kazala je grupa sudionika prosvjeda.
Gradske vlasti odobrile su održavanje skupa u sjevernom dijelu Moskve, razmjerno daleko od mosta blizu Kremlja na kojem je Nemcov prije godinu dana ubijen kada se vraćao kući s prijateljicom iz Ukrajine.

Komentiraj