BRIT Awards ukida rodne podjele i uvodi nove žanrovske nagrade

Najvažnija godišnja dodjela glazbenih nagrada u Velikoj Britaniji BRITS Awards ukida rodne podjele i uvodi kategorije za umjetnika godine i međunarodnog umjetnika godine umjesto dosadašnjih kategorija u kojima su se birali najbolji u muškim i ženskim kategorijama.

Dodjela nagrada BRIT Awards održat će se 8. veljače 2022. godine u The O2 u Londonu.

Tako će se sljedeće godine umjesto dosadašnjih muških i ženskih kategorija dodijeliti nagrade za umjetnika godine i međunarodnog umjetnika godine, a dodane su i četiri nove žanrovske kategorije – Alternative/Rock Act, Hip-Hop/Grime/Rap Act, Dance Act i Pop/R’n’B Act.

Predsjedavajući BRIT Awardsa Tom March komentirao je ove promijene: “Važno je da se BRIT Awards nastavi razvijati i da ima za cilj biti što sveobuhvatniji. Osjećam da je pravo vrijeme za proslavu postignuća umjetnika za glazbu koju stvaraju i posao koji rade, bez obzira na spol. Stvarno sam uzbuđen što pokrećemo i četiri nove žanrovske nagrade, koje stvaraju još više prilika da umjetnici dobiju priznanje za briljantnu glazbu koju stvaraju i produciraju, a ljubiteljima glazbe daje priliku da se uključe i glasaju kako bi podržali svoje umjetnike i pomogli im osvojiti BRIT Awards.”

Još 2019. objavljeno je da BRIT Awards planira ukinuti svoje rodne kategorije kako bi uključili nebinarne umjetnike. Nebinarni pjevač Sam Smith tada je progovorio o njihovim planovima da zadrže rodno utemeljene kategorije za ceremoniju 2021. godine. “Glazba je za mene uvijek bila ujedinjenje, a ne podjela. Radujem se vremenu u kojem dodjele nagrada mogu odražavati društvo u kojem živimo. Slavimo sve bez obzira na spol, rasu, dob, sposobnosti, spolnost i klasu.”

Dosadašnjeg voditelja Jacka Whitehalla, koji je BRIT Awards vodio pune četiri godine zamijenit će stand up komičar Mo Gilligan. “Apsolutna je privilegija biti domaćin dodjele nagrada BRIT Awards 2022. Zaista sam počašćen što su me pozvali. Već smo u opsežnim fazama planiranja i sve što mogu reći je da obećavam da ćemo dati sve najbolje od sebe kako bi stvorili nevjerojatnu noć za ljubitelje glazbe.” Rekao je Gilligan u izjavi povodom imenovanja za voditelja BRIT Awards.

Clara Amfo i Maya Jama predstaviti će u posebnoj emisiji nominacije ‘The BRITs Are Coming’ te komentirati glazbenike pred samu ceremoniju u ‘BRITs Red Carpet show’.

U nastavku pogledajte novi popis kategorija za BRIT Awards 2022:

Izvođač godine

Grupa godine

BRITs Rising Star

Najbolji novi umjetnik

Pjesma godine

Album godine

Međunarodni umjetnik godine

Međunarodna grupa godine

Alternative/Rock

Pop/R&B

Dance

Hip hop/rap/grime

Komentiraj