Brigitte Bardot, glumica koja je uvela nova pravila. Danas slavi 87. rođendan

Brigitte Bardot je rođena 28. rujna 1934. godine u katoličkoj građanskoj obitelji koja je živjela nedaleko od Aifellovog tornja u Parizu. Kao dijete sanjala je da jednog dana postane balerina, a s 13 godina je primljena na pariški Konzervatorij. Njena karijera foto-modela započela je kada je imala 15 godina. Zahvaljujući prijatelju njene majke pojavila se na naslovnoj strani časopisa “Elle”. Shvatila je da joj je suđeno biti zvijezda pa je napustila balet i usredotočila se na glumu. Ipak, balet joj je koristio jer je oblikovao njeno tijelo i naučio je elegantnom držanju, koje je s vremenom postalo njen zaštitni znak.

Njen prvi suprug Roger Vadim prepoznao je njen potencijal već na početku karijere i postao joj menadžer i suradnik. Prvi filmovi u kojima je glumila bile su komedije. Vadim joj je dao glavnu ulogu u svom filmu “I bog stvori ženu” iz 1958. godine. Taj film joj je osigurao  međunarodnu slavu u godinama koje slijede. Film se fokusirao na senzualnost i mladalačku suzdržanost ove tada 22-godišnje glumice i tako osvojio Europu, a istovremeno šokirao američku publiku, pa je film bio i zabranjen u nekim državama zbog čega je postao još intrigantniji.

Tijekom 50-ih počela je prava “bardomanija”. Sve što je snimila bilo je suprotno od starih filmskih pravila. Bardot je postala zaštitno lice napredne avangardne kinematografije, jer je ženama pokazala da mogu biti više od domaćica i majki. “Za razliku od holivudskih glumica koje su igrale po tuđim pravilima, Bardot je igrala po svom. Privlačila je žene koje su željele biti kao ona i muškarce koji su je obožavali”, bio je samo jedan od komentara.

Komentiraj