BREXIT Otvorena pitanja o budućim odnosima s Velikom Britanijom i dalje na stolu

EPA/OLIVIER HOSLET

Pregovori o budućem položaju Velike Britanije u Europskoj uniji koji su započeti u četvrtak kasno popodne još nisu omogućili zatvaranje pitanja koja su prije summita bila otvorena, doznaje se iz diplomatskih izvora.

“Razgovori su konstruktivni, ali napeti. Nisu se pojavila nova pitanja, ali ni ona koja su bila otvorena nisu još zatvorena”, rekao je jedan diplomat.

Očekuje se da bi razgovori mogli potrajati duboku u noć, a čelnici 28 zemalja trebali bi ponovno razgovarati o britanskom pitanju u petak prije podne.

Summit čelnika 28 zemalja članica, među kojima je i hrvatski premijer Tihomir Orešković, razgovorali su o Velikoj Britaniji na prvoj radnoj sjednici, koja je trajala oko dva i pol sata. Zatim su tijekom radne večere radili na usklađivanju zaključaka o migrantskoj krizi.

Tijekom noći očekuje se više bilateralnih sastanaka na više razina kako bi se razgovoralo o reformama koje traži Velika Britanija. Predviđa se i susret britanskog premijera Davida Camerona s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i Komisije Jean-Claude Junckerom.

Oni bi trebali utvrditi dokle se stiglo u razgovorima, a u petak bi Tusk na temelju noćašnjih razgovora mogao staviti na stol novi prijedlog za rješavanje preostalih otvorenih pitanja.

Najteže pitanje ostaje ono koje se odnosi na doplatke za djecu nebritanskih radnika, koja ne žive s roditeljima na otoku. Predlaže se da se doplatci za takvu djecu indeksiraju prema standardima zemlje u kojoj žive,a ne prema britanskom standardu. Kod tog pitanja dio zemalja ne želi da se to primjenjuje retroaktivno, to jest za djecu radnika koji već rade u Velikoj Britaniji, nego samo za novoprodišle radnike ili novorođenu djecu radnika iz drugih zemalja članica koji rade u Velikoj Britaniji.

Neriješeno je i pitanje razdoblja na koje bi se ograničile socijalne naknade za novopridošle radnike. Iako se ranije spominjala mogućnost da se novopridošlim radnicima ograniči pravo na socijalnu naknadu u prve četiri godine rada u Velikoj Britaniji, neslužbeno se dodaje da je Cameron zaoštrio svoj zahtjev i traži da se takva ograničenja omoguće na razdobolje od ukupno13 godina – najprije prvih sedam godina, a onda bi se moglo produljiti dva puta po tri godine.

Ostalo je još nekoliko neriješenih pitanja, koja se smatraju nešto lakšim od prethodna dva.

Premijer Cameron izjavio je po dolasku na summit da želi “vjerodostojan dogovor” kako bi mogao uvjeriti svoje građane da na referendum glasuju za ostanak u Europskoj uniji.

Komentiraj