Bošnjaković: “Istražno povjerenstvo nije prihvatljivo, imamo dovoljno mehanizama”

Bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u petak je u Saboru dao izjavu za medije. Bošnjaković je govorio o aferi Janaf i o tome treba li se osnovati istražno povjerenstvo da se ispita sve oko te afere i gdje cure informacija.

Istaknuo je da istražno povjerenstvo ‘nije prihvatljivo’ jer se vidi da su ‘nekakvi ciljevi i načini rada tog povjerenstva prilično općeniti i prilično globalni, što je zapravo u suprotnosti sa Zakonom o istražnim povjerenstvima, a metode i načini da zapravo mi pred istražna povjerenstva dovodimo suce i državne odvjetnike, mislim da nigdje, niti u jednom parlamentu nije bilo viđeno’.

Bošnjaković ističe da nedvojbeno postoji problem s curenjem informacija, ali naglašava da se to treba riješiti u okviru institucija koje postoje. “Treba vidjeti može li se poboljšati normativni okvir za rješavanje problema. Svako konkretno curenje informacija u nekom konkretnom predmetu ne bi trebalo i ne može biti predmet rada istražnih povjerenstava”, dodao je.

“Postoje tijela koja se bave konkretnim stvarima jer konkretna stvar predstavlja kazneno djelo”, rekao je Bošnjaković i naveo da zna da nije prvi put da se takvo nešto događa, “ali postoji cijeli niz postupaka da se takve stvari više ne događaju”. “Jedno je kada puknu mjere i ugrožena je istraga, a jedno ovo što izlazi u tijeku istrage tko je što i kako rekao, ovo ili ono. Tu ima dosta nagađanja. I mi smo zainteresirani da tim stvarima dođe na kraj”, istaknuo je.

Na novinarsko pitanje treba li premijer dati ostavku odgovorio je da ne treba. “On je jasno rekao da nije znao, pravni stručnjaci su rekli da političari ne bi trebali znati. Očekujem da postupak da rezultate i da se konačno pošalje poruka. ali očekujem i drugu stvar – da se iznađe i bolje normativno rješenje kako se takve stvari ne bi događale. Ja u ovom trenutku, prije nego se iscrpe druga tijela koja imamo na dispoziciji, mislim da nema razloga da vijeće zasad raspravlja. Mi imamo sasvim dovoljno mehanizama koji mogu reagirati sada”, zaključio je bivši ministar pravosuđa.

Komentiraj