BOŠNJAKOVIĆ “Brine me curenje informacija”

Patrik Macek/PIXSELL

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u ponedjeljak je gostovao u studiju N1 televizije, gdje je komentirao aktualne teme.

Danas je na snagu stupila Istanbulska konvencija, a Bošnjaković kaže kako neće ostati samo mrtvo slovo na papiru te podsjetio da su se neki zakoni, koji sadrže mjere propisane konvencijom već mijenjali, a neki novi donijeli.

“Morat ćemo osigurati više skloništa, službi za pružanje psihosocijalne pomoći, ali što se tiče samih izmjena zakona, one bez dobre prakse ne znače ništa”, kazao je ministar. Bošnjaković se ne slaže da su najveći problemi sudovi. “tvar dođe na sud kad se nasilje dogodilo, a najvažnija je stvar prevencija. Što se kaznene politike tiče, teško je pričati, jer svaki je predmet priča za sebe. Sudac u okviru spoznaja otegnotnih i olakotnih okolnosti stvara presudu. Što se tiče nasilja, važna je brzina, ali ne samo u suđenju, nego u djelovanju svih tijela kad se žrtva javi, i tu mora biti promptna reakcija”, objasnio je.

Komentirao je i curenje informacija u aferi SMS. “Brine me. Mislim da je to pojava koja dosta ugrožava sustav sigurnosti i tu je potrebno poduzeti neke mjere. Nije dobro da netko unutar sustava ima komunikaciju s drugim miljeom i da ta komunikacija zaprečava našem sustavu da može raditi svoj posao. To nije u redu, ali to su stvari koje se događaju ispod stola i teško im je ući u trag. Provjere tih ljudi moraju biti sustavnije. Ovo je jedan od primjera gdje se pokazuje da to nije dobro funkcioniralo”, istaknuo je ministar Bošnjaković.

Najoštrije je osudio napad na predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca. “Vjerujem da će policija pronaći počinitelje i da će se izvesti sankcije da se nešto događa. Možemo se slagati i imati stavove ovakve i onakve. Hrvatska može biti primjer za standarde poštivanja prava nacionalnih manjina i ovakvi pojedinci bace sjenu na sve to”, kaže Bošnjaković i dodaje kako treba razvijati toleranciju.

Komentiraj