BORZAN: “Milanovića bi mi bilo teško zamisliti na inauguraciji kakve smo do sada imali”

SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan je na N1 komentirala odluku Zorana Milanovića da tiho i skromno na Pantovčaku odradi inicijacijski obred inauguracije na predsjednički položaj.

“Zorana Milanovića bi mi bilo teško zamisliti na inauguraciji kakve smo do sada imali, jer to definitivno nije njegov ni životni ni radni stil. To će biti u skladu s onim kako se ponašao i što je radio. Mislim da je to dobro primljeno kod ljudi, jer se radi o pokazivanju skromnosti u skladu sa stanjem u državi.

Da je to govorio u kampanji mislim da bi dobio još više birača, ali nije htio govoriti o nečemu što bi ostavilo dojam oštrenja ražnja dok je zec još u šumi.

 

Milanović se ponaša kao predsjednik svih građana, mislim da je to dobro. U Europskom parlamentu imam priliku vidjeti kako funkcioniraju zemlje koje su puno naprednije i čiji su zastupnici vrlo jedinstveni kada je neki nacionalni interes u pitanju, ne vide se razlike među njima. Nema smisla izazivati stalno neku tenziju, no to ne znači da kada mandat krene u punom jeku on neće koristiti poziciju za kritiziranje vlade. Očekujem da će to raditi na njemu svojstven način i da će njihov odnos biti zanimljiv”, rekla je Biljana Borzan.

Što se tiče propalog  propalog pokušaja opoziva ministrice Divjak, rekla je da nije bilo dobro što su oni koji su inicirali njezin opoziv odustali od rasprave.

“Rasprave su stvar motivacije, a to je problem ljevice općenito. Mi u EP češće znamo imati problem s kvorumom nego kolege iz Pučke stranke. To je jedan i samokritički osvrt na ponašanje – ako nešto pokrenemo, moramo se na to odazvati”, rekla je Borzan.

“Andrej Plenković nije nezamjenjiv. Mnogi ljudi uđu u takvo razmišljanje kada su neko vrijeme na određenoj poziciji. To će se i pokazati kada on prestane biti premijer, i on će biti brzo zaboravljen – HDZ brzo zaboravlja na bivše predsjednike stranke.

Inicijative za rušenje Bernardića su ostale bez rezultata. Imali smo određenih primjedbi, a većina je rekla da nismo u pravu. Predsjednik stranke je kod nas uvijek bio kandidat za premijera.

U kampanji Zorana Milanovića su se svi oštrili na to što je on govorio o predsjedničkoj funkciji, ali narod je rekao svoje. Kad god je narod osjetio da je Hrvatska na koljenima, okretali su se SDP-u. Sada ekonomski pokazatelji nisu katastrofalni, ali su daleko ispod očekivanja. Nikada narod nije osjetio toliku nepravdu, korupciju”, kazala je europarlametarka.

Smatra da se Bernardić u protekle dvije godine, koliko je na čelu stranke, nije promijenio, ali da je stekao iskustvo.

“Ne bih rekla da se promijenio, njegov je rejting stabilan, samo je stekao daleko više iskustva”, kazala je.

Hrvatsko predsjedanje EU-om komentira kao nešto na što je jednostavno došao red.

Komentiraj