BORKOVIĆ ‘Prerano je za ćirilićne ploče u Vukovaru’

Zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković za N1 televiziju je komentirao izglasavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara kao blagdana, kazavši kako je taj potez bio očekivan.

“Dugo godina je trajalo da 18. studenog na neki način obilježimo. Prva je faza bila spomendan, a sada i kao neradni dan, pošto je velik broj ljudi koji su dolazili imao problema jer su uzimali slobodne dane”, rekao je Borković, dodavši da kolona u Vukovaru raste desetljećima, nazvavši ju “hodočašćem vukovarskim mučenicima”.

“Svi koji su poginuli i ugradili se u temelje Hrvatske zaslužili su da hrvatski građani mogu doći i pokloniti im se”, smatra Borković.

U razgovoru se osvrnuo i na svoju izjavu da je protiv stvaranja mitologije o Vukovaru.

“Za objektivnu sam istinu, revalorizaciju Vukovara. Put za mitologiju je stalno puštanje čudnih priča i mitologiziranje Vukovara. Vukovar bi po svim elementima trebalo javno izanalizirati i predstaviti onakvim kakav je bio. On je bio velik u smislu borbe razoružanih dragovoljaca protiv zadnje komunističke vojske u Europi, najveće bitke nakon Drugog Svjetskog rata koja je završena krahom te vojske, što je stvorilo temelj moderne hrvatske države.

Dugo inzistiram da vidim po kojim se programima predaje bitka za Vukovar na vojnom učilištu, što se predaje u centru u Vukovaru, školama… Nemam uvid”, pojasnio je Borković, naglasivši kako “nije ni za kakve oblike suživota”.

“Suživot je ovo što doživljavamo, da imamo sve odvojene škole i vrtiće. Ćirilične ploče su prerane za Vukovar, donesene su običnom većinom u Saboru pa se postavlja pitanje verifikacije zakona na Ustavnom sudu. Smatram da ni popisi stanovništva nisu utvrđivani kako treba.

Bio sam protiv otvaranja veleposlanstva Srbije u Vukovaru, to je moglo biti i u Osijeku. Mi još tražimo nestale, nismo još riješili odnose sa Srbijom, cijeli taj postupak kasni. Da se krenulo od lakših ka težim temama bilo bi lakše, mi bi već 80 posto toga riješili, a stalno imamo neku napetu situaciju – kao da žele svi da se na ovoj ili onoj strani dobiju neki izborni pobjednici. Jedni drugima podilaze da bi se podržali u okviru izbornih proccesa”, zaključio je Borković.

Komentiraj