Johnson: “Većina želi novog vođu stranke i premijera. Tužan sam što odustajem od najboljeg posla na svijetu”

Britanski premijer Boris Johnson podnio je ostavku na mjesto predsjednika vladajuće Konzervativne stranke, ali je najavio da će nastaviti služiti kao predsjednik vlade dok mu stranka ne izabere nasljednika.

“Proces izbora novog lidera treba početi odmah. Danas sam imenovao novu vladu koja će nastaviti služiti, kao što ću i ja do izbora novog čelnika”, rekao je Johnson ispred Downing Streeta broj 10.

“Ako je volja Konzervativne stranka da na čelu bude novi lider, mogu reći da bi sada trebao započeti proces odabira tog lidera. Ja ću voditi vladu dok se novi lider ne imenuje”, rekao je Johnson dodajući da je njegova stranka dobila na prošlim izborima najveći broj glasova od 1979. godine.

“Proteklih dana sam se tako snažno borio jer sam imao osjećaj da je moj zadatak, dužnost i obveza nastaviti ono što sam obećao 2019. Izuzetno sam ponosan na postignuća ove vlade”, rekao je Johnson nabrajajući postignuća svoje vlade.

Poslao je poruku i Ukrajini, da će nastaviti dobivati podršku u borbi protiv ruske agresije dok god to bude potrebno.

 

Johnson je rekao i kako je proteklih dana smatrao da nije dobro mijenjati vladu kad ona ima takvu podršku javnosti, ali da nije uspio uvjeriti stranačke kolege da je to pametno.

“Taj instinkt stada je bio jači, a u politici nitko nije neophodan i da se bez njega ne može”, rekao je dodajući da će novi lider, tko god on bio, imati njegovu podršku.

“Tužan sam što odustajem od najboljeg posla na svijetu”, rekao je Johnson zahvaljujući svojoj obitelji, službama i nacionalnom zdravstvenom sustavu, ali i oružanim snagama i britanskim agencijama. Zahvalio je i onima koji su ga podržavali u stranci, kao i osoblju u Downing Streetu na broju 10.

“Dok se ne imenuje novi premijer ili premijerka, rad vlade će se nastaviti. Posao premjera je obrazovati se, posjetio sam sve dijelove UK i susreo sam brojne ljude koji imaju tu britansku originalnost i imaju originalan pristup problemima. Iako se vremena mogu činiti mračnima, naša je budućnost svjetla”, rekao je Johnson, prenosi N1.

Komentiraj